Pátek, 19. dubna 2024

Děti Země definitivně vzdaly boj o obchvat Plzně, stavba muže začít

Děti Země definitivně vzdaly boj o obchvat Plzně, stavba muže začít

Poslední překážka, ohrožující stavbu dálničního obchvatu města Plzně v plánované trase, zřejmě padla. Ekologické sdružení Děti Země včera ohlásilo, že nevyužije práva na odvolání proti vydanému stavebnímu povolení ke stavbě tunelu a mostu ve střední části obchvatu kolem vrchu Valík. Příští týden tak rozhodnutí nabude právní moci a investor zahájí stavbu chybějících tří kilometrů obchvatu.
Jde o poslední z mnoha rozhodovacích procesů, které v minulých deseti letech provázely spory o výběr trasy obchvatu. Ekologům se nepodařilo uhájit původní trasu blíže Plzni, označovanou jako KUO, přednost nakonec dostala vzdálenější trasa SUK2. Budování její střední části bránili aktivisté ještě před rokem, tedy v době, kdy už stavba sousedních úseků byla v plném proudu. Zvrat nastal až letos v létě, kdy Ředitelství silnic a dálnic Praha - vyhovělo návrhu ekologů a sousedních obcí Štěnovice a Útušice na dílčí úpravy projektu a desítky aktivistů přestaly blokovat prodej svých pozemků v blízkosti Valíku. Ministerstvo dopravy tak mohlo počátkem listopadu vydat stavební povolení na tunel Valíkem a most přes řeku Úhlavu.
Miroslav Patrik ze sdružení Děti Země považuje dohodu za užitečný kompromis. \"Bylo jasné, že jinak se na jedné straně mohlo jít až k Ústavnímu soudu a na druhé zase prosadit tunel s mostem bez ohledu na přírodu a obyvatele dotčených obcích,\" míní Patrik.
\"Je jen škoda, že se Děti Země k těmto kompromisním návrhům neodhodlaly už dříve,\" reagoval Alois Lichnovský, ředitel Závodu Praha z Ředitelství silnic a dálnic. Obchvat bude totiž zprovozněn už letos 15. prosince, ale nedokončenou střední část kolem Valíku budou muset motoristé minimálně tři roky objíždět po provizorní komunikaci.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů