Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Náměšti se brzy pochlubí první kompostárnou na domovní odpad

V Náměšti se brzy pochlubí první kompostárnou na domovní odpad

Náměšť nad Oslavou V Náměšti vznikne první kompostárna v kraji, která bude zpracovávat i biologicky rozložitelný odpad z domácností. Ostatní kompostárny zatím přijímají jen zbytky zeleně. \"Pro obce by měl být nový systém téměř o polovinu levnější, než dosavadní ukládání odpadu na skládku,\" řekla Květuše Hejátková ze zemědělské a ekologické agentury Zera.
Kompostárna s kapacitou deset tisíc tun bude fungovat pro okolní obce od příštího roku. Z celkové rozlohy dvou hektarů se menší část zpevní. \"Obrátka vedeného kompostování je rychlá, proto nemusí být zpevněná plocha tak velká,\" uvedla Hejátková.

Odbyt pro kompost

Pilotní zařízení ještě musí vyřešit třídění a svoz domovního odpadu a zajistit odbyt pro kompost. Na soukromém projektu s náklady kolem čtyř milionů korun se má polovinou podílet fond Sapard. Další peníze agentura získala na osvětovou činnost.
Podle Zdeňka Fixy z krajského odboru životního prostředí zatím většina obcí ukládání bioodpadu neřeší. \"Obce ale budou nuceny se jeho tříděním a likvidací zabývat,\" upozornil. Podle vládního nařízení se totiž v nejbližších letech musí výrazně snížit objem rozložitelných odpadů ukládaných na skládky.

Další skládky se prodraží

Kompostování je levnější, než budování dalších skládek a představuje menší ekologické riziko. Krajský plán odpadového hospodářství, který se vypracuje do února, by měl obsahovat i nutné investice na budování potřebných zařízení.
Kompostárny vzniknou u největších skládek v kraji. \"Obce chystají několik variant řešení. Ukládání biologicky rozložitelných odpadů musíme vyřešit do roku 2005,\" řekl Pavel Gregor, ředitel svazku 166 obcí, které provozují skládku Petrůvky na Třebíčsku.
Zeleň se již kompostuje u skládky v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. \"Plánuje se i kompostárna na biologicky rozložitelné odpady z domácností,\" řekl Jiří Musil z městského úřadu. Nyní probíhají jednání s okolními městy. Podle Musila zbytky zeleně obce nejlevněji zlikvidují samy. \"Odpady z domácnosti, papíry, zbytky potravin, to si ale malá obec nevyřeší,\" vysvětlil. Zařízení by se mělo budovat také v roce 2005.
O rozšíření kompostárny v příštím roce uvažuje město Jihlava, protože stávající zařízení již nepojme zbytky zeleně. \"U domácího odpadu zatím nejsme schopni vyřešit svoz, ale do budoucna se s tím také budeme muset zabývat,\" uvedl náměstek primátora Josef Kodet.

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů