Pátek, 29. března 2024

Letišti Praha-Ruzyně hrozí, že přijde o miliardu

Letišti Praha-Ruzyně hrozí, že přijde o miliardu

Česká správa letišť by chtěla na rozšíření letiště v Ruzyni použít miliardu korun z Kohezního fondu Evropské unie. Aby peníze dostala, musí české  Ministerstvo   životního   prostředí  potvrdit, že stavba nepoškodí lokalitu začleněnou do celoevropské soustavy zvláště chráněných území, která je označována jako Natura 2000. Problémem je, že poslanci začátkem listopadu zamítli novelu zákona o  ochraně   přírody  , podle níž by evropská pravidla pro  ochranu   přírody  , Natura 2000, platila i v Česku.
\"V okamžiku, kdy se staneme členem unie, bude Evropská komise žádosti, které toto závazné potvrzení mít nebudou, považovat za nevyhovující. Bude se to týkat všech projektů, tedy i těch, které nemají se soustavou Natura 2000 žádnou souvislost a jsou prokazatelně ve veřejném zájmu,\" říká náměstek ministra Ladislav Miko.
Nový terminál v Ruzyni, který zvýší kapacitu letiště z nynějších 6,8 miliónu na deset miliónů cestujících ročně, má být dokončen v prosinci 2005 a vyjde na deset miliard korun. Devět miliard korun pokryje půjčka od Evropské investiční banky, jedna miliarda na systém odbavení zavazadel má jít právě z evropského fondu.
Česká správa letišť je na možnost, že peníze z Bruselu nedostane, připravena. \"Rozhodně nás to nezaskočí,\" tvrdí mluvčí Anna Kovaříková. Uvedla, že chybějící miliardu by mohla správa dát z vlastních zdrojů, anebo si ji vypůjčit.
\"Bylo by to ale pro nás méně výhodné, než kdybychom dostali peníze z evropského fondu,\" dodává Kovaříková.
Ruzyňské letiště není jediným žadatelem evropských peněz, který je ohrožen tím, že poslanci zmíněnou novelu nepřijali.
\"Od příštího roku budou postiženi všichni zemědělci hospodařící na lokalitách, které by měly být součástí soustavy Natura 2000 a které dnes nejsou chráněny jako zvláště chráněná území. Přijdou tak zhruba o částku sto miliónů korun,\" říká náměstek Miko.
Fedor Bruoth z odboru vnitřního trhu a sektorových politik ministerstva zahraničí potvrdil, že kvůli chybějící novele zákona může Brusel odstřihnout Česko od evropských fondů.
\"Problémy mohou přijít už od prvního května, ovšem zpočátku půjde spíše o varování a upozornění na nedostatky,\" říká Bruoth. Dodal, že Česku hrozí i přímé pokuty od Evropského soudního dvora.
\"Natura 2000 je pro kontroly jednou z nejoblíbenějších. Dá se říct, že kvůli ní bylo zahájeno nejvíce soudních sporů. Problémy má například Řecko, ale i některé spolkové země Německa,\" poznamenává Bruoth.
Za nedodržování  ekologických  směrnic Evropské unie muselo před třemi lety zaplatit Řecko pokutu několik miliónů eur. Podobně na tom může být i Česko.
 Ministerstvo   životního   prostředí  chce co nejrychleji prosadit v Parlamentu nový zákon, který by s vytvořením soustavy Natura 2000 počítal. Úřad připravuje návrh nového zákona, zároveň se snaží dohodnout s vybranými poslanci, aby sami navrhli vznik Natury 2000. Podrobnosti však ministerstvo zatím odmítá sdělit.
Natura 2000 představuje patrně nejdokonalejší systém  ochrany   přírody  na světě, protože kombinuje ochranu území s ochranou živočichů. Na vzniku české soustavy se pracuje už tři roky, nové chráněné oblasti budou zhruba ze tří čtvrtin překrývat současné, už chráněné lokality, jako jsou národní parky nebo chráněná krajinná území.
K přijetí novely zákona o  ochraně   přírody  , která počítala se vznikem Natury 2000, chyběl ve sněmovně jeden hlas. Poslanci předloze vyčítali, že příliš omezuje práva vlastníků pozemků.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů