Pátek, 29. března 2024

Na letovickém domově postaví solární panely

Na letovickém domově postaví solární panely

Letovice Ušetřit peníze a zároveň chránit životní prostředí chtějí letovičtí radní v novém domově důchodců. Snaží se získat dotaci, díky níž by ohřev vody zajišťovaly solární panely na střeše budovy.
V domově by mělo žít až šedesát starších lidí. \"Pokud se vše podaří, ke konci příštího roku bychom na střechu otočenou do dvorního traktu chtěli umístit sto solárních kolektorů,\" uvedl vedoucí letovického stavebního úřadu Radek Zemánek.
Kolektory zajistí úsporu provozních nákladů od dubna do září, ale i ekologicky šetrný systém. \"Ten je v podstatě stále průkopníkem do světa využití obnovitelných zdrojů energií. Pravděpodobně to však docení až další generace,\" řekl Zemánek.
Solární systém ohřevu vody vyjde letovický domov důchodců asi na milion sedm set tisíc korun.
\"Pokud získáme dotaci, návratnost investice z pohledu města by měla být již mezi třemi až pěti lety, pokud kolektory budeme muset financovat z vlastních zdrojů, vrátí se městu Letovice vložené peníze do desíti let. Kolektory přitom mají provozní záruku třiceti let,\" dodal Radek Zemánek.
Podle projektu by se využitím sluneční energie mělo celkově pokrýt více než padesát procent veškerých nákladů na ohřev vody.

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů