Pátek, 26. dubna 2024

Lidé se bouří proti skládce

Lidé se bouří proti skládce

Volfartice - Protestní akce nazvaná Nechceme skládku v chráněné krajinné oblasti včera dopoledne částečně ochromila dopravu v Novém Oldřichově-Mistrovicích.
Během happeningu, který připravily ekologické iniciativy Ekokrajina Natura a Hnutí Duha Česká Lípa, protestovali občané proti výstavbě skládky komunálního odpadu, jež má vyrůst na místě někdejšího lomu ve Volfarticích.
Ačkoliv je lokalita v katastru Volfartic, mají ke skládce už dlouhou dobu výhrady občané z Nového Oldřichova.
\"Skládka se nás bytostně dotýká, protože je vzdálena zhruba devět set metrů od bytové zástavby. Jsou tu postavené jak rodinné domky, v nichž bydlí občané přihlášení v Novém Oldřichově k trvalému pobytu, tak rekreační objekty,\"
uvedla starostka Nového Oldřichova Marcela Novotná, která byla také jednou z účastnic protestní akce.
Protest měl formu happeningu, a tak tu nechyběli ani školáci. Zatímco děti z mateřinky soutěžily, studenti ze Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově blokovali pomocí železných zábran příjezdové cesty.
Proti skládce protestovali občané z Nového Oldřichova, Kamenického Šenova, Volfartic a z dalších obcí. Akcí upozorňovali na porušování zákonů v oblasti ochrany přírody a krajiny.
\"Firma EKO Volfartice, která do dnešního dne nemá na skládku platné územní rozhodnutí, pokácela úplně zbytečně a bez povolení šedesát devět vzrostlých stromů. Beztrestně poškozuje soukromý majetek našich občanů a úplně ignoruje dopravní předpisy. Navíc se chystá v CHKO České středohoří manipulovat s nebezpečnými odpady,\"
tvrdí novooldřichovský zastupitel Jaroslav Pokorný, člen občanského sdružení Ekokrajina Natura. Připomíná, že se protestu zúčastnila i většina zastupitelů z Nového Oldřichova.
\"Přálo nám počasí, přišlo na sto třicet lidí, rozhodně víc, než jsme očekávali. Akce splnila účel,\" hodnotí Jaroslav Pokorný.

Zdroj: Liberecký kraj

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů