Sobota, 20. dubna 2024

Likvidace ekologické havárie trvala hodiny

Likvidace ekologické havárie trvala hodiny

Roman Martínek Velký Beranov Směšné tresty dostali účastníci pondělní ekologické havárie na 116. kilometru dálnice D1 nedaleko obce Měšín na Jihlavsku, při které vyteklo na vozovku asi 1500 litrů oleje. Příčinou nehody byla podle policie nepozornost slovenského řidiče, který se plně nevěnoval řízení a zezadu narazil do Avie. Ta se s nákladem několika set litrů oleje převrátila do příkopu. Slovenský řidič dostal blokovou pokutu ve výši pěti tisíc korun. Za špatně upevněný náklad oleje v umělohmotných barelech dostal řidič Avie pokutu pouhých tisíc korun. \"Toto jsou maximální tresty, které může policie za přestupky uložit. Výše pokut jsou s ohledem na vzniklou ekologickou havárii velmi nízké, proto jsme zvažovali, zda vůbec jejich výši zveřejnit,\"uvedla jihomoravská policejní mluvčí Soňa Woffová. Provoz dálnice byl v obou směrech omezen a likvidace havárie se protáhla do pozdních nočních hodin. Náklady spojené s likvidací olejové skvrny na vozovce brněnskou firmou Sita a odtěžení devadesáti metrů krychlových kontaminované zeminy sanační firmou Pretol z Havlíčkova Brodu se budou v následujících dnech teprve vyčíslovat. Ale již teď je jasné, že mnohonásobně převýší pětitisícovou pokutu, kterou viník dostal. Práce na odstraňování následků ekologické havárie pokračovaly i včera. Pracovníci silnic a dálnic v dopoledních hodinách stavěli preventivně nornou stěnu, která měla zabránit dalšímu šíření oleje v případě deště. \"Střídáme se tady takřka nepřetržitě, ale myslím, že to nejhorší už máme za sebou,\"popsal unavený Štefan Puskejler, který na místě nehody strávil několik dlouhých hodin, aby zabránil šíření jedů.

Vedoucí střediska silnic a dálnic ve Velkém Beranově Josef Báňa uvedl, že se sice jedná o výjimečnou havárii, která se ovšem obejde bez dalších následků. \"Během odpoledne firma Sita odčerpala zbytky po umývání vozovky, která se čistila pomocí teplé tlakové vody a rozpouštědel.

Čerpadlem se veškerá voda odčerpávala do cisterny a odvezla na likvidaci. Ještě by se na místo měli dostavit odborníci přes životní prostředí. K ohrožení vodních zdrojů v nejbližších obcích nedošlo, protože jsme včas nechali odtěžit kontaminovanou zeminu.\"Na místě havárie se objevil i starosta nedaleké obce Měšín Josef Vácha, který se přišel na vlastní oči přesvědčit, zda nehrozí znečištění zdroje pitné vody. \"Ve vzdálenosti asi pěti set metrů od místa havárie má obec podzemní zdroj pitné vody.\"

Zdroj: Noviny Žďárska - Vysočina

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů