Pátek, 29. března 2024

Vojíř nepodporuje zákon o obnovitelných zdrojích

Vojíř nepodporuje zákon o obnovitelných zdrojích

Využívání obnovitelných zdrojů energie není nutné uzákonit, řekl na setkání s novináři v Mostě člen sněmovního hospodářského výboru Oldřich Vojíř (ODS). Dodal, že proto nebude hlasovat pro vládní návrh zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů energie. Zcela zamítnout tyto zdroje při výrobě energie nelze, místo zákonného ustanovení by ale bylo přijatelnější podporovat konkrétní projekty například formou grantů, uvedl.
Návrh zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů energie vláda schválila 12. listopadu. Sněmovna se jím bude zabývat na nadcházející schůzi, která začíná v úterý. Vojíř je u tohoto zákona zpravodajem, jenž sněmovnu informuje o obsahu projednávaného návrhu a výsledcích jednání výboru.
Návrh podle Vojíře sice vychází ze směrnic Evropské unie, v Nizozemí či Rakousku ale už podle něj při podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů mají nemalé problémy. \"Nejsem proto zastáncem přijetí zákona. Uvítal bych, kdyby spíše existovaly podpory projektů například prostřednictvím České energetické agentury , která by rozvoji získávání tepelné či elektrické energie z alternativních zdrojů napomáhala,\" uvedl.
Za problém Vojíř označil zejména neporovnatelně vyšší náklady na výrobu energie z obnovitelných zdrojů, které uhlí, jádru či plynu nemohou konkurovat. \"Po uvolnění trhu s energiemi lidé dávají přednost levnější nabídce, tedy té méně ekologické. V Nizozemí si to už přiznali a kampaň podporující obnovitelné zdroje je pro ně zklamáním. Také sousední Rakousko netají, že i při poměrně výrazném zastoupení zejména vodních elektráren se bez jaderných či tepelných prostě neobejdou,\" doplnil.
Vojíř prosazuje zejména lokální využití obnovitelných zdrojů, především výstavbu malých vodních elektráren, spalování biomasy či metanu nebo získávání tepelné energie z nitra země. \"Takové projekty se mi zdají velmi smysluplné. Už tolik nepodporuji masivní rozmístění větrných elektráren či slunečních kolektorů,\" dodal.

Zdroj: Newsletter Odpady

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů