Pátek, 26. dubna 2024

Vodárny výrazně snížily ztráty vody

Vodárny výrazně snížily ztráty vody

S klesající spotřebou vody v Brně výrazně klesají také ztráty ve vodních rozvodech. Uvedl to vedoucí provozu vodovodních sítí v akciové společnosti Brněnské vodárny a kanalizace (BVK) Ladislav Haška.

Unikalo 25, uniká 12 procent

Od roku 1989 se spotřeba vody v Brně snížila přibližně o 40 %, namísto tehdejších téměř 50 miliónů kubíků nyní BVK vyrobí kolem 36 miliónů kubíků ročně. V roce 1989 uniklo z vodovodní sítě do země přes 12 miliónů kubíků, tedy asi 25 %, zatímco dnes vodárny vykazují ztráty šest miliónů kubíků za rok, tedy 12 procent výroby. K tomuto, podle vodárenských odborníků dobrému výsledku, se dospělo výměnami armatur, vodoměrů, samozřejmě úpravami sítě a množstvím dalších činností. Tendence ztrát dále klesaly. Za rok se v brněnské vodárenské síti vymění zhruba 16 až 18 kilometrů vodovodních sítí. Vedoucímu Haškovi dělají větší starosti paradoxně vodovody ze 70. let sestavené z litinových trubek dovážených tehdy z Polska. Jejich kvalita není vysoká. Naopak zbytek vodovodu ještě z 19. století funguje většinou bezproblémově. Bohužel z polské litiny byly postaveny vodní rozvody ve větší části sídlišť na okraji města a vodaři nemohou nevyhovující potrubí vyměnit najednou. Opravy na vodovodech a kanalizačních rozvodech se v Brně financují ze dvou zdrojů. Z magistrátu míří peníze na rekonstrukce a investice, ročně kolem 300 miliónů korun. Tuto částku magistrát získává formou nájemného - tyto prostředky jsou zahrnuty ve vodném a stočném. Samotné vodárny financují opravy sítí, přijde je to na 130 miliónů za rok.

Moderní čistička v Modřicích od ledna

Brno, Kuřim, Česká, Lelekovice, Moravany a Nebovidy i další obce na jih od Brna jsou zásobovány vodou z podzemního zdroje Březová nad Svitavou oblastním vodovodem z Vírské přehrady. Pouhá tři procenta dodává BVK z úpravny v Brně-Pisárkách. Voda je velmi kvalitní, ale také jedna z nejdražších mezi velkými českými městy. V příštím roce Brňané a lidé v obcích zásobovaní BVK zaplatí za vodné a stočné 46,91 Kč za kubík vody včetně daně z přidané hodnoty, tedy o pět procent více než dosud. Je to v souladu s dlouhodobou prognózou zpracovanou brněnskou vodárnou v době, kdy se rozhodovalo o financování rekonstrukce a rozšíření městské čistírny odpadních vod v Modřicích. Zdražovat o dalších pět procent se bude ještě v roce 2005, o rok později o čtyři procenta, pak jen o dvě a o jedno procento. Růst ceny vodného a stočného je ovšem nutný, aby mohl být zaplacen úvěr na čističku z evropských zdrojů. Celkové náklady této největší ekologické stavby v ČR přesahují čtyři miliardy korun, dokončena má být již v lednu.

Zdroj: Právo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů