Čtvrtek, 25. dubna 2024

Braun, Electrolux, HP a Sony udělaly další krok k respektování nařízení EU o recyklaci elektrických a elektronických zařízení (WEEE)

Braun, Electrolux, HP a Sony udělaly další krok k respektování nařízení EU o recyklaci elektrických a elektronických zařízení (WEEE)

BRUSEL 27. listopadu (PROTEXT/PRNewswire) - Evropská platforma pro recyklaci (ERP), založená firmami Braun, Electrolux, HP a Sony dnes oznámila svůj další postup. Čtyři členské firmy této asociace se zavázaly vytvořit celoevropský program recyklace elektrických a elektronických zařízení, který by odpovídal nařízení WEEE(1). Tento krok následuje po první fázi projektu, která prokázala, že recyklací lze dosáhnout výrazných úspor v nákladech, což v konečném součtu znamená i lepší ceny spotřební elektroniky pro zákazníky.
   Během fáze počátečného výzkumu byl tým specialistů na recyklaci z výše uvedených firem v úzkém kontaktu s předními evropským společnostmi zabývajícími se recyklací. Zároveň byla realizována celá řada průzkumů zaměřených na získání přehledu o recyklačních programech, které již v současné době v EU existují.
   Hans Korfmacher ze společnosti Braun, který je zároveň předsedou Evropské platformy pro recyklaci, řekl: \"Při našich průzkumech jsme si uvědomili, že sjednocením recyklačních služeb v Evropě můžeme dosáhnout významného snížení nákladů. Přirozeně jsme se tedy rozhodli prostudovat tuto možnost podrobněji.\"
   Tyto úspory přinesou snížení cen pro koncové zákazníky a získané finanční prostředky mohou být investovány do zlepšení výrobků tak, aby jejich recyklace byla snazší.
   Evropská platforma pro recyklaci (ERP) jedná v současné době s četnými dalšími výrobci spotřební elektroniky o možnosti jejich přistoupení k celoevropskému recyklačnímu programu. Zároveň s některými firmami zabývajícími se výrobou spotřební elektroniky připravuje ERP implementaci nařízení WEEE do zákonného rámce jednotlivých států.

Informace o ERP a nařízení WEEE
   Evropská platforma pro recyklaci byla založena v prosinci 2002 firmami Braun, Electrolux, HP a Sony v reakci na schválení nařízení EU, týkající se recyklace odpadů při výrobě elektrických a elektronických zařízení (WEEE). Snahou platformy ERP je pomoci při zavádění direktivy WEEE do praxe tak, aby bylo dosaženo co nejnižších nákladů zúčastněných firem a zároveň pomoci při implementaci tohoto nařízení do právního rámce jednotlivých států. Více informací o aktivitách platformy ERP najdete na internetových stránkách http://www.erp-recycling.org.

(1)Nařízení WEEE je globálním zákonným rámcem, který nařizuje výrobcům elektrických zařízení a spotřebičů podílet se na nákladech na recyklaci odpadů u výrobků, které přijdou na trh po 30. září 2005. V rámci tohoto nařízení mají výrobci zároveň povinnost zavádět recyklační programy podle jejich tržního podílu a zajistit každoročně částečnou recyklaci výrobků, které přišly nebo přijdou na trh do 30. září 2005.

Více informací poskytne:
Claire Gosnell
Telefon: 44 020 7736-952 666
E-mail:

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů