Čtvrtek, 28. března 2024

Město chce vlastní kompostárnu

Město chce vlastní kompostárnu

Každý rok řeší město, kam s velkým množstvím organické hmoty z ploch veřejné zeleně. Radnice dospěla k závěru, že si vybuduje vlastní kompostárnu, kterou bude provozovat městská akciová společnost Služby města Pardubic.

Pardubice - Služby města Pardubic zajišťují pro velkou radnici i několik městských obvodů, kde uspěly ve výběrových řízeních, údržbu travnatých ploch a další zeleně. Organický odpad, který je vhodný pro další zpracování, však služby řeší přes další firmy. To by se však mělo změnit, protože již v příštím roce by Pardubice měly mít vlastní městskou kompostárnu.

\"Projekt tady existuje, Služby města ho mají připravený,\" potvrdil náměstek primátora Jaroslav Deml, podle kterého obdrželo město neoficiální informaci, že na výstavbu kompostárny přispěje dotací stát.

Stát vypomůže penězi

Ministerstvo životního prostředí by tak uhradilo osmdesát procent celkových nákladů, které jsou odhadovány na patnáct milionů korun. Čtyřicet procent má tvořit nenávratná dotace, dalších čtyřicet procent výhodná půjčka. Zbytek doplatí město.
V pondělí se uskutečnilo výběrové řízení, když předtím bylo osloveno pět firem. Komise vybrala zhotovitele stavby, do rady, která bude mít poslední slovo, však projekt kompostárny ještě nepůjde.
\"Dva účastníci byli vyloučeni, neboť nedoložili kvalifikační předpoklady. Takže musíme čekat,\" uvedl náměstek s tím, že se neúspěšní uchazeči mohou odvolat.
\"Ale stavba by stejně asi letos ještě nezačala, maximálně nějaké přípravné práce,\" soudí.
Kompostárna bude stát v Dražkovicích na pozemku, kde se nachází stará skládka. Půjde o zpevněnou plochu, na níž bude navážena organická hmota a vhodným technologickým postupem mísena a zpracována.
\"Záměr města a služeb do toho jít je podle mne velmi potřebný,\" míní Deml.
Důvody, proč se Služby města Pardubic pustily do projektu kompostárny, kterou mají provozovat, jsou podle ředitelky Ley Tomkové především ekonomické. V současnosti musí za poplatek organický odpad ukládat na skládku a další peníze stojí nákup již zpracovaného kompostu od soukromé firmy.

Tisíce tun ročně

\"Předpokládaná kapacita bude dva tisíce tun hmoty,\" upřesnila Lea Tomková jeden z parametrů kompostárny. Podle ní bude především vytížena zpracováním posečené trávy, která v Pardubicích převažuje.

Pokud město obdrží slíbenou státní dotaci a půjčku, s výstavbou začne v příštím roce, kdy by měla kompostárna také začít fungovat. Stavba vyjde na 15 milionů korun.

Zdroj: Pardubické noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů