Čtvrtek, 28. března 2024

Recyklace elektroniky může přinést úsporu nákladů

Recyklace elektroniky může přinést úsporu nákladů
Braun, Electrolux, Hewlett-Packard a Sony se zavázaly vytvořit celoevropský program, který by odpovídal požadavkům EU na recyklaci odpadů při výrobě elektrických a elektronických zařízení (WEEE). V první fázi projektu se prokázalo, že recyklací lze dosáhnout výrazných úspor v nákladech.

Jmenované společnosti jsou zakládajícími členy Evropské platformy pro recyklaci (ERP), která vznikla s cílem uvést nařízení EU o recyklaci do praxe. V současné době ERP jedná s četnými dalšími výrobci spotřební elektroniky o možnosti jejich přistoupení k celoevropskému recyklačnímu programu. Zároveň s některými firmami zabývajícími se výrobou spotřební elektroniky připravuje ERP implementaci nařízení WEEE do zákonného rámce jednotlivých států.

Podle Hanse Korfmachera, předsedy Evropské platformy pro recyklaci, provedené průzkumy ukázaly, že sjednocením recyklačních služeb v Evropě lze dosáhnout významného snížení nákladů. Tyto úspory přinesou snížení cen pro koncové zákazníky a získané finanční prostředky mohou být investovány do zlepšení výrobků tak, aby jejich recyklace byla snazší.

Nařízení WEEE je globálním zákonným rámcem, který nařizuje výrobcům elektrických zařízení a spotřebičů podílet se na nákladech na recyklaci odpadů u výrobků, které přijdou na trh po 30. září 2005. V rámci tohoto nařízení mají výrobci zároveň povinnost zavádět recyklační programy podle jejich tržního podílu a zajistit každoročně částečnou recyklaci výrobků, které přišly nebo přijdou na trh do 30. září 2005.

Zdroj: Svět hospodářství

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů