Čtvrtek, 25. dubna 2024

Spalovny v ČR jsou nevyužité a jejich provoz nerentabilní

Spalovny v ČR jsou nevyužité a jejich provoz nerentabilní
Poslední dva pracovní listopadové dny se v budově Krajského úřadu kraje Vysočina konaly další semináře pořádané v rámci Twinningového projektu Phare Ministerstvy životního prostředí České republiky a Bavorska.

„Cílem semináře, který probíhal v německém jazyce a byl konsekutivně překládán do češtiny bylo zodpovězení otázek týkajících se legislativy Evropské unie v oblasti ochrany ovzduší - se zaměřením na velká spalovací zařízení, spalovny odpadů a spoluspalování odpadů v dalších průmyslových zařízení - a její implementace v České republice,“ řekl Zdeněk Fixa z krajského odboru životního prostředí.

O své zkušenosti v této oblasti se přijeli podělit němečtí experti Konrad Mair z hornobavorského kraje a Gerald Ebertsch z bavorského ministerstva životního prostředí. Ti v úvodu představili směrnice EU o spalování odpadu a o omezování emisí některých znečišťujících látek z velkých spalovacích zařízení do ovzduší a průběh jejich plnění v rámci EU. Pracovnice ministerstva potom vysvětlila postup implementace těchto evropských směrnic do české legislativy. Přednášející také uvedli některé příklady z praxe pro oblast ochrany ovzduší, které jsou uplatňovány ve spolkové zemi Horní Bavorsko.

Široký prostor byl věnován problematice spalování a spoluspalování odpadů ve spalovnách odpadů a porovnání jejich provozování a využití u nás a u západních kolegů. „Spalovny v ČR jsou nevyužité a jejich provoz nerentabilní a bude docházet nadále k zastavování jejich provozu. Naproti tomu v Bavorsku jsou tyto spalovny kapacitně plně využité tzn. 70 - 80% odpadu je spalováno a ceny za příjem odpadu jsou stanoveny tak, že pokryjí provoz spaloven. Na druhou stranu jsou přijatelné i pro dodavatele odpadů, tzn. hospodaření spaloven je neziskové! Ceny za tunu odpadu jsou rozdílné za jeho příjem od velkých provozovatelů (250 - 300 EUR), z obcí (cca 90 EUR) a od fyzických osob (0,20 EUR/ za 0-50 kg). Veškeré emisní limity těchto spaloven jsou bez problémů plněny,“ řekl Jiří Růžička z krajského odboru životního prostředí.

R. Burketová
Více informací Jiří Růžička, 564 602 518, ruzicka.j@kr-vysocina.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů