Sobota, 20. dubna 2024

Těžba u Břeclavi: verdikt odložen

Těžba u Břeclavi: verdikt odložen

O povolení zahájit pravidelnou těžbu z vydatných ložisek ropy a zemního plynu v Kančí oboře u Břeclavi se rozhodne až na jaře příštího roku a ne do konce letošního roku, jak firmy i úřady původně předpokládaly.
Vodovody a kanalizace Břeclav totiž nyní požádaly o větší kontrolu spodních vod a v okolí ložisek surovin proto musí být instalováno devět nových kontrolních vrtů sloužících, které budou sledovat, zda je nebo není hladina spodních vod  znečištěna  ropnými produkty.
Kvalitu spodní vody v Kančí oboře v okolí ložisek ropy a plynu dosud sledovaly čtyři monitorovací vrty.
\"Vodovody a kanalizace si nechaly na tuto lokalitu vypracovat hydrogeologický posudek. Firma, která jej zpracovávala, doporučila vybudovat dalších devět nových monitorovacích vrtů a přidat je ke stávajícím čtyřem,\" řekl Vilém Vyhnálek, vedoucí odboru  životního   prostředí  na radnici v Břeclavi.
\"Nyní je celá záležitost ve vodoprávním řízení, které ještě neskončilo,\" potvrdila mluvčí Moravských naftových dolů Marie Pressburgerová. Teprve až budou výsledky rozborů z devíti nových vrtů, sdělí Vodovody a kanalizace své stanovisko. Podle prvních odhadů nebudou výsledky rozborů spodní vody dříve než koncem ledna.
Žádost o povolení pravidelné těžby v této lokalitě proto zatím ještě vůbec nedostal Obvodní báňský úřad. Ten má ze zákona rozhodovací pravomoci o povolení těžby.
Kromě nového sledování kvality spodních vod se totiž ještě dokončuje studie vlivu na  životní   prostředí  , která bude jedním z důležitých dokumentů, ke kterému budou muset odborníci z báňského úřadu při rozhodování o těžbě přihlížet.
Ropu a plyn chtějí v Kančí oboře, která je součástí Lednicko-valtického areálu chráněného Unesco a jenž je zásobárnou kvalitní pitné vody pro část města, těžit Moravské naftové doly a Česká naftařská. Čerpací zkoušky na ložiscích už trvají tři roky a letos v létě svůj souhlas s pravidelnou těžbou, která má trvat osm let, dali břeclavští zastupitelé. Proti je část obyvatel Břeclavi, Jihomoravský kraj a  ministr   životního   prostředí  Libor Ambrozek.

ZDROJ: Podniky a trhy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů