Úterý, 16. dubna 2024

Rusko neratifikuje Kjótský protokol, tvrdí přední ekonom

Rusko neratifikuje Kjótský protokol, tvrdí přední ekonom

Rusko neratifikuje Kjótský protokol, jehož cílem je omezit  emise  skleníkových  plynů  . Současné znění úmluvy totiž podle vysokého ruského představitele citovaného agenturou Reuters ohrožuje ekonomický růst země. \"Kjótský protokol významně omezuje hospodářský růst Ruska. V současné podobě jej samozřejmě nemůžeme ratifikovat,\" řekl přední ekonom Kremlu Andrej Illarionov po skončení setkání ruského prezidenta Vladimira Putina s evropskými obchodníky.
Aby Kjótský protokol vstoupil v platnost, musí jej Rusko ratifikovat. Protokol byl přijat v prosinci 1997 na summitu OSN o změnách klimatu v japonském Kjótu. Přítomni tehdy byli delegáti ze 159 zemí. Protokol určuje průmyslovým zemím, o kolik musí do období let 2008 - 2012 snížit své  emise  takzvaných skleníkových  plynů  .
Rusko jako jeden z největších  znečišťovatelů  dříve přislíbilo, že protokol schválí. Putin ale na říjnové konferenci o klimatu v Moskvě překvapivě prohlásil, že Rusko musí ještě přezkoumat, jaký dopad bude protokol mít na ekonomiku.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů