Pátek, 19. dubna 2024

Ve Starém Městě zvažují vytápění bytů biomasou

Ve Starém Městě zvažují vytápění bytů biomasou

Staré Město Myšlenkou na vybudování kotelny na spalování biomasy se zabývá radnice ve Starém Městě na Šumpersku. Topení biomasou je ekologicky šetrné, palivem by měla být většinou dřevní štěpka.
\" Kolem je mnoho lesů, ze kterých bychom mohli odebírat štěpky. N avíc všechny pozemky v okolí města jsou trvale zatravněné a daly by se na nich pěstovat rychle rostoucí dřeviny a rostliny. V poslední době je pro tyto účely moderní pěstování mexického konopí nebo šťovíku,\" popsal možné způsoby získávání paliva starosta města Jaroslav Macek ( nezávislý).
Nová kotelna má vytápět především zdejší panelové domy.\" N ejstarší činžáky mají ještě lokální nebo etážové topení, které už v dnešní době nevyhovuje a plyn u nás zřejmě asi nikdy nebude zaveden. Kromě toho se jeho cena neustále zvyšuje,\" vysvětlil starosta, proč se město rozhodlo pro využití biomasy.
Ze současné kotelny putuje do domácností teplo po dlouhé trase, na které dochází k velkým únikům a ztrátám. Tomu chce město zabránit tím, že nový objekt vybuduje poblíž panelových domů. P roto už radnice odkoupila nedalekou budovu bývalého ředitelství Moravolenu a v současnosti připravuje žádost o dotaci od státu i z fondů Evropské unie.
\" O dotaci na topení biomasou jsme už v minulosti jednou žádali. Stat ní fond životního prostředí náš požadavek ale zamítl s odůvodněním, že by změna přinesla příliš vysoké náklady proti relativně malému přínosu pro ochranu životní prostředí,\" poznamenal starosta.
Uvedl, že tehdy požadovaná částka přesahovala osmdesát milionů korun.\" M ezitím se nám ale podařilo vybudovat zcela nový teplovod. Dnes odhaduji, že bychom potřebovali asi třicet pět milionů korun, tedy méně než polovinu původně kalkulovaných nákladů. Bude to ještě běh na dlouhou trať,\" upozornil starosta Macek.
Fotografie: \" Kolem je mnoho lesů, ze kterých bychom mohli odebírat štěpky. Navíc všechny pozemky v okolí města jsou trvale zatravněny a daly by se na nich pěstovat rychle rostoucí dřeviny a rostliny. V poslední době je pro tyto účely moderní pěstování mexického konopí nebo šťovíku. \" Starosta Starého Města Jaroslav Macek

Zdroj: Olomoucký den

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů