Pátek, 19. dubna 2024

Linka bude zpracovávat bioodpad ze západu Středočeského kraje

Linka bude zpracovávat bioodpad ze západu Středočeského kraje

Rynholec - Zastupitelsvo v Rynholci podpořilo výstavbu ekologické linky na zpracování biologického odpadu (RD informoval). Obec se tak stala investorem této linky, jež zajistí zpracování tohoto druhu odpadu pro významnou část západu Středočeského kraje.

\"Stavba haly a jejího vybavení vyjde zruba na pětadvacet milionů korun,\"

informoval starosta Rynholce Jaromír Dyntar. Obec na stavbu linky získala dvacetimilionovou dotaci od Státního fondu životního prostředí, pět milionů uvolní ze svého vlastního rozpočtu. Ještě jeden milion korun doinvestuje krajský úřad, z této částky se zaplatí drtič a štěpkovač dovezený z Itálie.

\"Linky podobného druhu už v republice existují, tato je ale výjimečná tím, že na vysušování biomasy bude použito plynu vznikajícího na skládce komunálních odpadů, a to téměř beze zbytku, zatímco jinde se až sedmdesát procent energie vzniklé zpracováním plynu ztrácí,\"

vysvětlil Vilém Žák, vedoucí skládky Ekologie, v jejímž areálu linka na biomasu vyroste.Řídící jednotka v provizorním provozu již vykazuje značně příznivé ukazatele sledovaných hodnot.

Zdroj: Rakovnický deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů