Pátek, 29. března 2024

\"Kjóto\" je v troskách, plnit jej míní jen EU

\"Kjóto\" je v troskách, plnit jej míní jen EU

Schválení dohody o snižování skleníkových plynů, Kjótského protokolu, se vzdaluje.
K Washingtonu, který odmítl Kjóto už před dvěma lety, se přidal druhý nejdůležitější světový hráč - Moskva. Zatímco USA tvrdí, že dokáží snížit svůj vliv na  globální   oteplování  moderními technologiemi, Rusku jde o ekonomický rozvoj.
Státy se před sedmi lety v Kjótu dohodly, že omezí vypouštění oxidu uhličitého v průměru o 5,2 procenta. Rusko přitom nemá kvůli propadu průmyslové výroby problém se do tohoto stropu vejít. Přesto Kjóto odmítá.
Podpis Moskvy je přitom pro osud dohody klíčový. Smlouva přijatá v roce 1997 stanovila, že protokol musí ratifikovat aspoň 55 procent zemí, které se nejméně 55 procenty podílejí na světových  emisích  skleníkových  plynů  . Bez Ruska či USA, významných  znečišťovatelů  , není ratifikace možná.
Co bude dál se snižováním  emisí  skleníkových  plynů  , není zatím jasné. EU, motor dohody z Kjóta, bude chtít svůj závazek splnit.
\"Byla by to politická blamáž,\" říká klimatolog Jan Pretel. Unie má ale sama se splněním dohody potíže, protože v posledních letech emisí přibývá. Brusel se zavázal, že sníží své emise mezi lety 2008 a 2012 o osm procent, v roce 2001 to bylo ovšem jen minus 2,3 procenta. Česko svůj závazek splní.
Spojené státy, které ustoupily od Kjótského protokolu v roce 2001, označují dohodu od samého počátku za nesprávnou vizi. \"Kjótský protokol je nerealistická a omezující svěrací kazajka,\" napsala v listu Financial Times Paula Dobrianská z amerického ministerstva zahraničí.
Washington obhajuje vlastní model vývoje nových technologií, které by měly omezit v budoucnosti  emise  skleníkových  plynů  . Na tento výzkum už obětovaly USA 1,7 miliardy dolarů.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů