Pátek, 29. března 2024

Mišunk musí na skládku

Mišunk musí na skládku

Separace domácích odpadů je jedním z projevů ekologického myšlení a ohleduplnosti občanů. Jak vypadá situace v Pardubicích, na to jsme se zeptali Ing. Čestmíra Nejedlého, vedoucího obchodního oddělení Služeb města Pardubic, a.s.

Kam mohou pardubičtí občané vytříděný odpad uložit?
Separujeme papír, plasty a sklo. Občané mohou vytříděný odpad odložit v místě svého bydliště do zvlášť označených nádob na odpady.

Kolik nádob ve městě je a jak často je vyvážíte?
Žlutých na plasty je po městě rozmístěno 315, modrých na papír 47 a zelených na sklo 270. Žluté vyvážíme každý týden, v některých lokalitách podle potřeby i dvakrát týdně. Modré nádoby vyvážíme jednou za týden a zelené jednou za měsíc.

Kontejnery jsou jediná možnost, kam lze separovaný sběr odložit?
Není to jediná možnost, přijímá je spolu s jinými odpady také všech sedm našich separačních dvorů.

Tam je možné také odložit staré léky, ředidla, barvy a další nebezpečný odpad?
Nikoli. Tento odpad přijímají jen separační dvory v Dražkovicích a Nemošicích. Jinak jej lidé musí schraňovat doma a čtyřikrát ročně ho na určených místech odevzdat do sběrných vozidel při tzv. mobilním svozu nebezpečného odpadu.

A odevzdávají?
Mohu říci, že ano. V loňském roce jsme svezli více než 155 tun nebezpečných odpadů. Z toho téměř 30 tun barev, lepidel a pryskyřic, přes dvě tuny rozpouštědel, skoro pět tun olejů a tuků a tak dále. Představte si ta rizika, kdyby se takové množství jedů dostalo do půdy a do potravinového řetězce! Odhaduji, že letos svezeme nebezpečných odpadů ještě víc než loni, ale spokojenost s výsledkem v tomto případě nikdy nemůže být absolutní.

Vraťme se k separovanému odpadu. Co se s ním po vyvezení kontejnerů děje a kde skončí?
Odpověď je jednoduchá. Papír, plasty a sklo v případě potřeby dotřídíme a odvážíme je do zpracovatelských firem k dalšímu využití. Plasty vozíme do Transformu Lázně Bohdaneč, papír do sběrných surovin a sklo do firmy Flor Sezemice.

Takže jste se separací spokojeni?
Bohužel ne, systém separace neplní svůj účel tak, jak by mohl. Někteří neukáznění lidé sypou do kontejnerů věci, jež tam nepatří, tedy běžný domovní odpad. Pro znečištěnou surovinu, papír a sklo, pak nelze najít odbytiště. Separace tím ztrácí na významu a znehodnocený obsah nádoby končí na skládce. A to je škoda, neboť životní prostředí musíme chránit nejen pro sebe, ale také pro děti a další generace.

Zdroj: Pardubické noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů