Pátek, 19. dubna 2024

Tři města připravují společnou kompostárnu

Tři města připravují společnou kompostárnu

Společnou kompostárnu na zpracování bioodpadu chystají Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou a Přibyslav. Investice by měla přijít na zhruba 40 miliónů korun a podílet by se na ní měla všechna tři města, kraj i fond životního prostředí.

Kraj Vysočina se chce vypořádat se stoupajícím množstvím komunálního odpadu dalším tříděním a jeho následným zpracováním. Předpokládá se, že by v nejbližší době měla na území Vysočiny vyrůst tři střediska, kde bude likvidován biologický odpad z domácností a zahrádek.

Separaci nelze odkládat

Jedním z předpokládaných středisek je Ronov nad Sázavou, součást města Přibyslavi. Lokalita, kde je ukládán komunální odpad, má velkou kapacitu a je dobře zaopatřena proti případným ekologickým haváriím. Město do ní vložilo už nemalé prostředky, ale zanedlouho bude její první etapa zaplněna, takže bude nutné otevřít etapu další. Spolu s tím by mohla být vybudována i kompostárna. \"Naši občané jsou zvyklí odpad třídit již několik let, ale jeho další separaci nelze dlouho odkládat,\" řekl Právu místostarosta Havlíčkova Brodu Jiří Vondráček. \"Začali jsme již jednat s Přibyslaví o zřízení společného pracoviště a spolu s námi má o něj zájem i Žďár nad Sázavou. Takové lokality by měly být v kraji Vysočina dvě až tři,\" dodal. Nutnost několika kompostáren v kraji je dána charakterem jeho osídlení. Je poměrně řídké, sídla jsou roztroušena po rozlehlých územích, a tak by svoz do jednoho místa byl finančně neúnosný. \"Pokud vím,\" dodal Vondráček, \"Přibyslav se již pokoušela získat na vybudování kompostárny podporu fondu životního prostředí, ale nezískala ji. Pokud se spojíme, budou naše šance větší,\" domnívá se místostarosta Havlíčkova Brodu.

Bude pořádek

\"Ideální je domluvit se,\" potvrzuje tato slova místostarosta Přibyslavi Michael Omes. \"Získat na tak velké středisko státní dotaci by bylo vysoce pravděpodobné v případě, když nás tato dvě velká města podpoří. My bychom při té příležitosti mohli vyřešit i další problémy skládkování, které trápí naše město,\" dodal. Přibyslav by v Ronově mohla totiž zřídit nejen společnou kompostárnu, ale také do těchto míst přesunout sběrný dvůr, který je nyní na nevhodném místě pod zámkem už 15 let. \"Chtěli bychom tu mít v budoucnu amfiteátr navazující na rekreační biokoridor, který je zatím tvořen pouze zámeckým parkem. K těmto účelům bychom chtěli uvolnit celé území až k břehům Sázavy, a proto na něm musíme udělat pořádek,\" nastínil budoucí záměry Omes. Města o společné výstavbě kompostárny u skládky komunálního odpadu v Ronově nad Sázavou už jednají a v jednání je i státní dotace. Pokud všechno dobře dopadne, bude zbývat ještě jedna překážka, a to jsou dosavadní zvyklosti obyvatel. \"Budeme muset snížit množství komunálního odpadu o jednu třetinu,\" připomíná Jiří Vondráček, \"a k tomu nám pomůže jeho další třídění. Na bioodpad budou nádoby podobné těm, které jsou užívány na popel. Ze zápachu však nemusí mít nikdo strach, protože jejich konstrukce je uzpůsobena tak, aby fungovaly jako kompostéry,\" uklidňuje případné obavy.

Zdroj: Právo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů