Čtvrtek, 28. března 2024

Pod hlínou má být nebezpečný odpad

Pod hlínou má být nebezpečný odpad

Bořislav - Jedním z jablek sváru je v Bořislavi údolí u bývalého koupaliště, které nechal obecní úřad z části zasypat. Podle opozice je pod násypem nebezpečný odpad, který může své okolí vážně ohrozit. Starosta nebezpečnost úložiště odmítá.
Se zavezením údolí počítá územní plán obce. Největší objem materiálu sem uložila letos v květnu stavební firma, která v Bořislavi prováděla výkopové práce kvůli pokládání plynovodu. Mělo jít o nezávadný stavební odpad.
Na základě anonymních telefonátů kontrolovaly zasypávání údolí dvakrát pracovnice teplické hygieny a magistrátu. První kontrola v červenci odhalila eternitové desky a zbytky barev. Druhá přišla v zaří na to, že na úložišti jsou asfaltové desky z rozkopaných obecních silnic. Obě závady nechal starosta obce Miroslav Hrubý odstranit. Podle zastupitele Václava Hanzlíka jsou ale další odpadky zahrnuté pod několika metry hlíny.
Zasypávání údolí bořislavského potoka probíhá už několik let. \"Nikdo jistě nevěří, že zde byla ukládána pouze zemina a čistá stavební suť. Na volně přístupnou a nikým nehlídanou skládku naopak mohl každý z širokého okolí vyvézt cokoli,\" argumentuje Hanzlík.
Sběr odpadků do kontejnerů, na němž se zastupitelé před květnovým zavážením dohodli, se podle něj neuskutečnil.
\"Po zahájení výkopových prací na plynofikaci dal starosta příkaz pro zahrnutí odpadu do mnohdy několikametrové hloubky,\" tvrdí zastupitel.
Podle starosty Bořislavi Miroslava Hrubého byla před začátkem ukládání v údolí jen hlína. \"Když firma se zavážením začala, přišlo se při rozhrnování povrchu na eternitové desky. Ty pracovníci veřejně prospěšných prací naložili do kontejneru a obec poté nechala odpad zlikvidovat,\" říká Hrubý.
To, že by se ve starých navážkách mohly nacházet další odpady, starosta nevylučuje. \"Údolí se zasypává léta. Kdo může vědět, co tam všechno je?\". Celková sanace mnohatunového úložiště by podle něj byla nad finanční možnosti obce. \"Sanaci nikdo nenavrhoval. Kritikové poukazovali jenom na eternit, a to se vyřešilo,\" tvrdí starosta. Podle Hanzlíka část zastupitelů proti zahrnutí odpadů protestovala ihned po začátku zavážení.
Pracovnice teplického magistrátu Soňa Koudelková byla na obou kontrolách bořislavského úložiště. Potvrzuje, že likvidaci zjištěného odpadu starosta doložil. \"Na základě dalšího anonymu jsem zkontrolovala dokumenty o likvidaci odpadu v obci. Řídí se závaznými vyhláškami,\" uvedla. Zda je nebo není pod hlínou na úložišti nebezpečný odpad, by podle ní mohla zjistit pouze hloubková sonda a laboratorní testy.
\"Obec si nechala vypracovat rozbory z potoku v zasypávaném údolí. Žádné znečištění se v nich nepotvrdilo,\" dodává Koudelková.
Na negativní výsledek testů, které vypracovala firma Povodí Ohře, se odvolává i starosta. \"Úložiště by pro obec nemělo představovat žádné nebezpečí,\" tvrdí. Hanzlík je přesvědčen o opaku. \"Výluhy ze zahrnutých nebezpečných odpadů se mohou projevit po několika měsících, ale třeba i po desítkách let,\" varuje.
Úložiště je rizikové i podle Pavla Bučila, vodohospodáře zaměstnaného u Dolů Bílina. \"Při dešti hrozí splavování bláta do okolních zahrádek. Šlo by tomu zabránit jen zhuněním skládky,\" míní.

Zdroj: Deník Směr

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů