Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Lídrem kandidátky Strany zelených do Evropského parlamentu bude  ekolog  a šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka. Jeho soupeř ve stranickém hlasování, vládní zmocněnec pro pro lidská práva Jan Jařab z kandidátky Zelených do europarlamentu úplně odstoupil.
Kandidaturu v sobotu definitivně odmítl také předseda KSČM Miroslav Grebeníček, s nímž jeho strana dosud počítala.

ZEMĚDĚLCI DOSTALI JEN TŘETINU PENĚZ NA ROZVOJ VENKOVA
Státní rozpočet vyčlenil pro zemědělce na příští rok asi 25 miliard korun, o deset víc než letos, přesto rolníci spokojeni nejsou. Dostali totiž jen třetinu peněz na rozvoj venkova, než jim vláda slíbila. Členové sněmovny tvrdí, že podnikatelé o tyto peníze nepřijdou. I proto rolníci celkem souhlasí s optimismem politiků, podle nichž české zemědělství v Evropské unii obstojí. Sněmovna při schvalování rozpočtu zamítla návrhy na zvýšení dotací na rozvoj venkova ze 460 miliónů korun o dalších 670 miliónů. Jde o klíčové podpory už proto, že na každou vloženou korunu Brusel přidá čtyři další. Další peníze na rozvoj venkova jsou prý vyčleněny v rezervě Ministerstva financí.

Do ověřovacího provozu se nyní uvádí rekonstruovaná a rozšířená čistírna odpadních vod v Modřicích sloužící půl miliónu brněnských občanů.
Přestavba v hodnotě více než čtyři miliardy korun byla financována největší ekologickou dotací EU v ČR. Investici budou občané Brna splácet ve zvýšeném vodném a stočném Brněnských vodáren a kanalizací (BVK) až do r. 2015. V příštím roce vzroste o pět procent, tj. na 49,91 Kč/m3, v dalším opět o pět procent, následně o čtyři, pak o dvě, na závěr o jedno procento. Veškeré odpady už protékají novými aktivačními a dosazovacími nádržemi, které v ČR nemají obdobu. Podle ředitele BVK Miroslava Nováčka jsou velká jako čtyři fotbalová hřiště a hluboká sedm metrů. Také každá ze šesti nových kruhových dosazovacích nádrží má rekordní průměr 50 m. Dílo ulehčí řece Svratce tím, že se do ní ročně dostane o 500 t dusíku a 50 t fosforu méně, než vypouštěla dosluhující ČOV.

Olomouc Migrace velkých savců trápí investory stavby dálnice D 47 z Lipníka nad Bečvou do Věřňovic na polské hranici. Bezpečnost dopravy by mohli ohrozit medvědi, losi, rysi či vlci, kteří používají při přechodu mezi Beskydami a Jeseníky stále stejné, geneticky zakořeněné trasy, které jim v Moravské bráně přetne dálnice. Ekologové proto na trase D47 požadují stavbu ekoduktů, jakýchsi \"mostů\"pro zvěř. První na českém území byl postaven před několika lety u Dolního Újezda na dálnici mezi Olomoucí a Lipníkem nad Bečvou. \"Je to asi šedesátimetrová roura nad silnicí, která se pokryje zeminou a osadí přirozenou vegetací,\"popsal ekodukt Jiří Šafář z olomouckého střediska Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK). Podle náměstka ministra dopravy Jana Kubínka vyrostou nad dálnicí do Ostravy patrně dva. \"Jeden je již schválen mezi Bělotínem a Hladkými Životicemi, druhý požadují odborníci z ministerstva životního prostředí na trase mezi Lipníkem a Bělotínem,\"uvedl Kubínek. Odhadovaná cena jednoho ekoduktu se pohybuje kolem 200 milionů korun. Pavel Doležal z brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dodal, že zvěř se na druhou stranu dálnice dostane i na dalších osmi místech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů