Sobota, 20. dubna 2024

Tchaj-wan začne s recyklací kompaktních disků

Tchaj-wan začne s recyklací kompaktních disků

CD nosiče přitom kromě plastu obsahují různé druhy kovů, včetně hliníku, zlata, stříbra a titanu. Na skládce mohou znehodnotit půdu i podzemní vody těžkými kovy. Krom toho, když se plastové nosiče likvidují ve spalovnách, mohou se při hoření uvolňovat nebezpečné dioxiny.
\"\"
Tchaj-wanský ministr životního prostředí Chang Juu-en oznámil, že Tchaj-wan, největší výrobce kompaktních disků na světě, začne od června příštího roku s jejich recyklováním, jestliže budou včas přijata potřebná nařízení.
Úředníci Ministerstva životního prostředí Tchaj-wanu (EPA) byli kritizováni zákonodárci za přílišnou liknavost při zavádění povinné recyklace kompaktních disků. Tyto nosiče přitom kromě plastu obsahují různé druhy kovů, včetně hliníku, zlata, stříbra a titanu. Podle poslanců se na Tchaj-wanu vyrobí 5,5 miliardy kompaktních disků ročně, z nichž 4,7 miliardy je určeno pro zahraniční trhy.

Poslanec za Stranu progresivní demokracie (DPP) Cheng Kuei-lien vyzval ministra životního prostředí, aby jeho úřad vytvořil v krátké době předpisy, které povzbudí občany k recyklaci disků. \"Více než 800 milionů nosičů se u nás ročně prodá. Rozhodně není vhodné tento materiál vyhazovat na skládky nebo ho spalovat.\"

Disky na skládce mohou znehodnotit půdu i podzemní vody těžkými kovy. Krom toho, když se plastové nosiče likvidují ve spalovnách, mohou se při hoření uvolňovat nebezpečné dioxiny. Ministerstrvo pověřilo Výzkumný ustav průmyslových technologií (ITRI), aby vypracoval použitelnou metodu recyklování kompaktních disků. Studie by měla být hotova do konce tohoto roku. \"Předpokládám, že využitelný program zpracování tohoto druhu odpadu bude k dispozici nejdříve v červnu 2004,\" dodává Cheng. Reprezentanti ostatních politických stran, včetně Čínské nacionální strany (KMT), také vyjádřili zájem o nebezpečí znečištění z nezajištěných odpadů.

Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že informace poslanců o množství vyhazovaných nosičů jsou velice vzdáleny skutečnému stavu věcí. Předběžná studie ukázala, že průměrná životnost disku je 4 roky a při vypalování dat se zničí něco kolem 2 % disků. Ročně se tedy vyhazuje asi 60 milionů disků o celkové váze 990 tun. V tomto čísle nejsou zahrnuté zničené disky ještě při výrobním procesu, což představuje asi 10 % z celkového objemu produkce. Podle ministerstva existuje na Tchaj-wanu jediná firma, která efektivně recykluje tento materiál. Továrna v Kaohsiung získala licenci teprve v srpnu, ale měla zvládnout recyklovat 300 milionů kusů ročně. V současnosti podnik produkuje 400 tun umělé hmoty ročně z recyklovaných a poškozených CD disků.

Zdroj: www.agronavigator.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů