Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vsetín Přímo v centru Vsetína s železnou pravidelností hyzdí ulice hromady odpadků, železného šrotu, pytlů s oděvy a další odpad.
Problém černých skládek začíná radnici přerůstat přes hlavu. Úředníci už požádali o pomoc policii. \"Nejvíce nás trápí lokality ve Smetanově ulici, Jiráskově ulici a v blízkosti čistírny odpadních vod. Jen odklizení odpadů z těchto míst spolklo polovinu všech nákladů na likvidaci nepovolených skládek,\" řekl vedoucí referátu životního prostředí Jiří Trezner.
Černé skládky se stále objevují, přestože mohou občané města vozit velkoobjemový odpad zdarma do areálu Technických služeb, který funguje jako sběrný dvůr. Už v příštím roce chce vsetínská radnice uvést do praxe novou koncepci likvidace odpadů. Počítá s dalším, lépe přístupným sběrným dvorem. Měla by také začít pracovat kompostárna na biologicky rozložitelný odpad. \"Nadále chceme usilovat o zvýšení recyklovaného odpadu,\" konstatoval Trezner. Ačkoliv jsou ve městě příslušné kontejnery, tvoří zatím recyklovaný odpad pouhých sedm procent celkového odpadu.

Lesy v Libereckém kraji čeká na jaře těžká zkouška. Letošní rok byl totiž mimořádně příznivý pro rozmnožení kůrovce. Lesníci a ochránci přírody nevylučují, že hrozí lesům kalamita. Jedno je podle lesníků jasné už teď. Na jaře nebudou proti škůdcům stačit běžné lapače, ale budou muset nastoupit dělníci s pilami a napadené stromy z lesa co nejdříve odstranit. Přesný rozsah hrozící kalamity zjistí lesníci až přes zimu. Největší obavu nemají lesníci ze státních lesů.
Ty mají, jak tvrdí, pod dohledem. Potíž ale může vzniknout v porostech soukromých. Řada jejich majitelů totiž podle odborníků kůrovce podceňuje. Lesníci se do boje se škůdcem chystají vyrazit hned zjara. Už teď však hledají napadené stromy a značkují je, aby je mohli později pokácet.

Liberec (js) Po více než dvou letech vývoje připravuje společnost Praktik Liberec na začátek příštího roku spuštění nové linky na recyklaci chladniček. Zařízení s novou technologií chce společnost použít nejen pro vlastní potřeby, ale nabídnout i dalším firmám. Nová linka má ještě více přispět ke snížení počtu chladniček, které dosud končí na skládkách či ve volné přírodě nebo bez odborné likvidace. \"Množství chladniček na zpracování přitom neustále roste,\"řekl jednatel Petr Linhart. Společnost již podepsala dohodu s největšími výrobci chladících zařízení na zpětný odběr a likvidaci jejich vyřazených výrobků. \"Zajišťujeme pro ně systémově vše od sběru až po konečnou likvidaci,\"dodal Linhart. Do příštího srpna, kdy začnou platit po celé Evropě ještě přísnější předpisy na recyklaci chladniček, dokončí společnost navíc i certifikaci ISO na kvalitu i životní prostředí. Po spuštění nové linky chce Praktik rozšířit svoji činnost také o recyklaci veškeré spotřební elektroniky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů