Pátek, 19. dubna 2024

Praha chce městský okruh za dvacet miliard

Praha chce městský okruh za dvacet miliard

Radnice neví, z čeho stavbu zaplatí. Ekologické iniciativy se bojí, že auta z centra stejně nezmizí

Praha - Pražský magistrát chce postavit kolem centra čtyřproudou až šestiproudou dálnici - městský okruh. Ten má stát dvacet miliard. Proti jsou však občanské iniciativy.
Radní tvrdí, že jenom okruh dostane z centra desetitisíce aut a mimo jiné se zklidní i situace na severojižní magistrále, po které jezdí i řidiči, kteří Prahou jenom projíždějí. Ekologové však namítají, že auta ani po dostavbě okruhu z centra stejně nezmizí, a navíc se metropole na dlouhou dobu značně zadluží. Příští rok již dělníci začnou pracovat na dalším úseku dálnice severně od strahovského tunelu.
Stavba okruhu přijde městskou kasu na více než dvacet miliard korun, protože má vést z velké části v tunelech.
Náměstek primátora Jiří Paroubek (ČSSD) uvedl, že radnice dosud neví, z čeho stavbu zaplatí. \"Vypsali jsme výběrové řízení na finančního poradce, který by nám měl poradit, kde vzít peníze,\" řekl Paroubek.
Dvacet miliard korun, to jsou skoro dvě třetiny ročního pražského rozpočtu a například Brno, druhé největší město v republice, musí s touto částkou vystačit dva roky. Šéf dopravního výboru pražského zastupitelstva František Laudát (ODS) však tvrdí, že tuto stavbu Praha nezbytně potřebuje.
\"Jenom tak jsme schopni dostat auta pryč z centra, a pak by se například lidé dostali snáz z Václavského náměstí k Národnímu muzeu,\" tvrdí Laudát. Zastánci okruhu také argumentují přecpanými pražskými ulicemi. \"Stačí malá nehoda jako nedávno na magistrále u Národního muzea a hodiny stojí auta v půlce Prahy,\" tvrdí Laudát. Petr Štěpánek z občanského sdružení SOS však namítá: \"Okruh dopravu nevyřeší, ty miliardy by radnice měla raději dát na městskou dopravu.\"

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů