Sobota, 20. dubna 2024

Miliony z unie mají Jesenicku dopomoci k rozsáhlé investici

Miliony z unie mají Jesenicku dopomoci k rozsáhlé investici

Jeseník Jesenicko se připravuje na největší investici ve své historii. Společnost Vodovody a kanalizace Jesenicka dokončuje práce na dokumentaci generální opravy čistírny odpadních vod a výstavby vodovodních sítí. Práce si vyžádají 472 miliony korun. Šedesát procent nákladů získala společnost z Evropské unie.
Vodovody a kanalizace ( VaK) musejí vše realizovat do konce roku 2007. \" Je to šibeniční termín, ale nemůžeme si dovolit jej nezvládnout,\" prohlásil ředitel společnosti Miroslav Mráček. Tvrdí, že bude především záležet na dodavatelské firmě, kterou bude vybírat Státní fond životního prostředí. Na stavbu bude dohlížet správce, kterého vyberou úředníci unie. Platit jej však bude společnost VaK. \" V návrhu je milion eur, což je v přepočtu přes 30 milionů korun. Proto se snažíme o snížení částky na polovinu,\" netajil rozčarování Mráček.
Stavební práce začnou na jaře 2005. Největší částka, šedesát procent z celkové investice, směřuje do Jeseníku. Podle projektu bude položeno šestnáct kilometrů nové kanalizace, další čtyři kilometry projdou opravou. Rekonstrukce vodovodní a kanalizační sítě se dočká i Česká Ves a Lipová- lázně.
Zásadní opravy připravuje VaK v čistírně odpadních vod v České Vsi. \" Kromě jedné linky vyměníme veškerou technologii, která už dosluhuje. Po vstupu do Unie by už nesplňovalo zařízení požadované parametry.
Investice si vyžádá 140 milionů korun,\" řekl Mráček.
Zdůraznil, že modernizace má i obrovský význam pro sousední Polsko, kam voda z čistírny odtéká. Ekologický efekt slibuje i nová kompostárna na kal, po níž obce již několik let volají. \" Prozatím kal odvážíme za nemalé peníze na skládku. Po dokončení prací k nám budou moci obce vyvážet bioodpad. Zpracovaný materiál půjde na rekultivaci skládek, takže bude bez dalších finančních nákladů efektivně využit,\" přiblížil ředitel úspory provozu.

Zdroj: Olomoucký den

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů