Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Obnova a tvorba krajiny na Bílinsku a Tušimicku. Tak nazval vysokoškolský učitel Jiří Cibulka z České zemědělské univerzity Praha soubor barevných fotografií. Zachycují proměnu krajiny po těžbě uhlí. Výstava je zajímavá nevšedními pohledy na Podkrušnohoří, která v posledních letech změnily  rekultivace  . Je nejen dokumentaristická, ale i umělecká, protože Jiří Cibulka nachází nevšední záběry ve zdánlivě všední skutečnosti. Potrvá do 22. prosince.

ENERGETICKÁ KONCEPCE BY SE MĚLA ZMĚNIT V ZÁKON
Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban uvažuje o tom, že by navrhl energetickou koncepci změnit po jejím schválení do podoby zákona. Ministr přirovnává koncepci významem k reformě veřejných financí. Stínový ministr průmyslu a obchodu Martin Říman z ODS s Urbanovým návrhem příliš nesouhlasí, pochybnosti vyjádřilo i Hnutí Duha. Ministerstvo průmyslu dává přednost variantě, která do roku 2030 uvažuje o výstavbě dvou bloků jaderné elektrárny a o zvýšení podílu obnovitelných zdrojů zhruba na 15 procent ze současných zhruba 3 procent. Počítá také s uvolněním územních limitů na těžbu hnědého uhlí. Výhrady proti koncepci mají ministerstvo životního prostředí Libora Ambrozka a ekologové.

NÁKUPY MĚNÍ LIDI NA ZVÍŘATA
Podle průzkumu, který ve Velké Británii provedla asociace Visa International se při nákupech muži nejčastěji mění v gepardy-samotáře a ženy se podobají bachyním hledajícím v zemi tu nejlepší pochoutku. Psycholog, Dr. Peter Collet označil velká nákupní centra za městkou džungli. Když Britové vyrazí na nákupy, lze je podle způsobu chování zařadit do šesti různých zvířecích skupin. Ekonomové si myslí, že nakupování je čistě racionální proces, že lidé svědomitě porovnávají ceny a kupují jen to, co skutečně potřebují. Tato představa je však na hony vzdálená pravdě. Když nakupujeme, jsme ovládáni mnoha primitivními pudy a chováme se velmi podobně, jako když si zvířata obstarávají potravu.

LONDÝN - Na popud ekologické organizace Přátelé Země zrušil v pondělí britský Nejvyšší soud povolení, jímž vládní úřad pro životní prostředí povolil sešrotování třinácti vysloužilých lodí USA v britské loděnici Hartlepool. Čtyři plavidla, která už do Británie dorazila, musí čekat na další rozhodnutí, a zbylých devět nesmí vyplout z amerického kotviště.

Rakovník - Město již podalo žádost o dotaci na Státní fond životního prostředí pro rekultivaci uzavřené kounovské skládky tuhých komunálních odpadů. Celkem rekultivace vyjde na necelých 10 milionů korun. Přičemž fond zadotuje skládku 6 miliony a navíc poskytne městu pětiletou půjčku s 1,5procentním úrokem ve výši 2 milionů. Město má ve svém rekultivačním fondu na vázaném účtě na kraji jeden milion korun.
\"V příštím roce tedy budeme muset v rozpočtu vyčlenit ještě další milion, aby náklady byly zcela pokryté,\" řekl k tomu rakovnický místostarosta Luděk Štíbr. Kromě toho bude muset město ještě uhradit 400tisícovou splátku za úvěr od fondu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů