Pátek, 29. března 2024

Plast, který má v sobě zabudovaný svůj rozklad

Dominantní vlastnosti plastů - odolnost a trvanlivost - zároveň zakládají jejich negativní vliv na životní prostředí: plasty, jejichž rozklad trvá několik desítek až stovek let, zahlcují skládky.
Plast, který má v sobě zabudovaný svůj rozklad

Americká společnost Symphony Environmental přišla s biologicky rozložitelným polyethylenem, která má v sobě zabudován svůj rozklad. Polyethylen se skládá z atomů vodíku a uhlíku, spojených velmi pevnou polymerní vazbou. Molekulární váha polymeru dosahuje až hodnoty 250 tisíc.

Aditivum

Přídavek speciálního aditiva EPI TDPA při výrobě způsobí úplnou degradaci materiálu ve vymezeném čase. V takto upraveném plastu po čase nastane zlom ve vazbě uhlík - uhlík, což vede k rozpadu polymeru na kusy o molekulové hmotnosti kolem 4000. Při rozpadu plastu se mohou případně uvolnit malá množství oxidu uhličitého a vody.

Aditivum, které tento proces nastartovává, není podle tvrzení výrobce rozpustné ve vodě, ani toxické. Do produktu je přidáváno v takovém množství, aby zajistilo životnost výrobku, potřebnou pro normální provozní využití: sáčky na odpad mají maximální životnost 18 měsíců, sáčky na potravinářské účely 6 měsíců. Po této době však nastává jejich neodvratný rozklad. Ten může být započat a urychlen působením několika faktorů - slunečního světla, tepla nebo mechanického poškození (trhání). Plastové pytle z tohoto materiálu je možné recyklovat běžnými způpoby, tj. není je nutné vytřiďovat ze separovaného sběru. Aditivum se totiž během recyklačních procesů teplem rozpadá.

Testy

Produkty z upravovaného polyethylenu byly testovány poprvé v letech 1996-1998 ve dvou venkovních lokacích a byly také podrobeny laboratorním testům firmy PIRA International. Podle analýz se pytle z tohoto materiálu chovají za běžných skladovacích podmínek stabilně a mají životnost více než rok. Když jsou však vystaveny různým faktorům, jako je světlo či zvýšená teplota, rozběhnou se u nich rozkladné oxidační procesy, v jejichž důsledku se rozpadnou na netoxické produkty. Podle testu Pira Int. se plast vystavený zvýšeným teplotám při kompostování rozložil během čtyř týdnů.

Biodegradabilní pytle lze ideálně používat například pro sběr komunálního biologického odpadu pytlovým způsobem, neboť je lze kompostovat. Ve Velké Británii začal řetězec supermarketů CO-op využívat tento materiál pro plastové odnosné tašky. Po testech v prvních 100 obchodech se potvrdilo, že vlastnosti tašek, zejména jejich pevnost, je stejná jako u neupravovaného polyethylenu. Představitelé řetězce však nekomentovali cenu těchto tašek s odkazem na jejich environmentální přínos.

ZDROJ: ODPADY

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů