Čtvrtek, 18. dubna 2024

Po obchvatu kolem Plzně pojedou první auta

Po obchvatu kolem Plzně pojedou první auta

Přestřižení šesti symbolických pásek a údajně největší ohňostroj v historii západočeské metropole ukončí dnes po 17. hodině desetiletí sporů o trasu dálničního obchvatu Plzně. Stavba je hotova. Ve chvíli, kdy z nebe zmizí poslední petarda, uvolní policisté na dálnici před a za Plzní zátarasy a po obchvatu dlouhém 26 kilometrů vyjedou první auta.
Obchvat u Ejpovic a na druhé straně u Sulkova propojí dálnici D5 mezi Prahou a Rozvadovem a odvede z města kolony automobilů. Podle průzkumu, který si nechal vypracovat magistrát, projíždělo dosud Plzní ve směru východ-západ denně 20 tisíc aut, z toho 2,5 tisíce nákladních. \"V noci dokonce až 120 nákladních souprav za minutu,\" uvedl Martin Pytlík z organizace Plzeňský holding.
Nikdo z místních politiků ani dopravních odborníků ještě nedokáže odhadnout, o kolik se situace zlepší. Obchvat bude ve své definitivní podobě zprovozněn až koncem roku 2006. Do té doby bude jízdu zpomalovat šestikilometrová objížďka po silnici druhé třídy kolem rozestavěného úseku u vrchu Val. A na části obchvatu budou auta ještě několik měsíců jezdit jen v jednom dálničním pásu. \"Až v příštím roce uvidíme, jak se to projeví. Je možné, že někteří motoristé budou stále jezdit přes Plzeň,\" vyjádřil se primátor Jiří Šneberger.
Žádné pochyby si nepřipouští koordinátor stavby Petr Otásek. \"Jen šílenec by jezdil dál přes město. Podle laických zkoušek trvá dnes jízda z jednoho konce na druhý ve špičce 40 až 50 minut. Až zmizí šestikilometrová objížďka, dá se Plzeň objet po obchvatu za deset minut,\" vypočítal.
Při průjezdu městem musejí motoristé překonat více než deset světelných křižovatek, kruhový objezd a železniční přejezd. Mimo špičku však zatím může být průjezd městem srovnatelný s jízdou po obchvatu. Ta podle zjištění HN zabere - s objížďkou rozestavěného úseku - zhruba 20 minut. \"Celá pondělní oslava bude bombastická. Ale jsem zvědav, jak budou reagovat pánové, co se dnes bijí v prsa, pokud Plzeň úlevu nepocítí,\" varuje Jan Nový, starosta Štěnovic, kolem nichž budou po objížďce tři roky jezdit proudy aut.
O tom, že v příštím roce neklesne v plzeňských ulicích počet aut, jsou přesvědčeni ekologičtí aktivisté Dětí Země. Souvisí to se zdražením jízdného v městské dopravě až o polovinu. \"Lidé budou víc než využívat auta. Už si spočítali, že je to vyjde laciněji,\" uvedl zástupce aktivistů Jan Rovenský.
O výstavbě obchvatu se začalo uvažovat v 80. letech. Jižní variantu po okraji Plzně prosadila na počátku 90. let Pithartova vláda. Nakonec dostala přednost vzdálenější a ekology i některými obcemi napadaná varianta. Celkové náklady na její stavbu dosáhnou 12 miliard korun, polovinou už přispěla Evropská investiční banka.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů