Čtvrtek, 28. března 2024

Velemínští se cítí jak pokusní králíci

Velemínští se cítí jak pokusní králíci

Jitka Koťová si před patnácti lety koupila výhodně dům v malé obci Velemín uprostřed nádherné přírody Českého středohoří. Dnes říká, že by už takovou chybu neudělala. Přímo před jejími okny se totiž co chvíli přežene hřmotný kamión, až se celý dům zatřese..
Na dokončení dálnice, která by těžkou nákladní dopravu odvedla mimo Velemín, si ale paní Koťová bude muset ještě několik let počkat. A bude se muset nejspíš vyrovnat i s tím, že automobilový provoz před jejími okny ještě zhoustne.
Ministerstvo dopravy totiž odhaduje, že po vstupu republiky do Evropské unie příští rok v květnu, se zvýší kamiónová doprava až o pětinu. Už dnes přitom podle některých odhadů Velemínem, který leží na frekventované trase z Prahy do Německa, projede více než tisíc kamiónů denně.
\"Už tenkrát před patnácti lety, když jsem se sem stěhovala, se tu povídalo, že dálnice bude za pár let. Ale pořád nic. Kdybych to věděla, ten barák bych vůbec nekoupila,\" rozčiluje se paní Koťová.
Dálnice, které by pro ni a další obyvatele Velemína znamenala vysvobození od smogu, hluku a nebezpečí při přecházení silnice, se už před lety zastavila asi šest kilometrů od obce na hranici Chráněné krajinné oblasti České středohoří. A už roky se vedou spory mezi státními úřady a ochránci přírody, kudy by dálnice měla tuto cennou lokalitu protnout a jak by autostráda měla vypadat.
Jitka Koťová rozumí snahám ochránců přírody zachránit před plánovanou dálnicí co nejvíce živočichů a rostlin. \"Jenže my jsme tady jako pokusní králíci,\" dodává.
Starosta Velemína Jiří Skalický uvádí, že těžká nákladní auta poškozují obecní silnici i kanalizaci. \"Na některých místech se silnice propadá. Oprava kanalizace nás každý den přijde na desítky tisíc,\" říká Skalický.
Nejhorší je ale podle něj to, že vozidla ohrožují bezpečnost místních lidí. Velemínská silnice je mnohdy tak rušná, že se přes ní ani nedá přejít.
Podobně jako Velemín jsou na tom i jiné obce v zemi. Když se v létě znovu po loňských povodních otevřel pro kamióny hraniční přechod v Cínovci, vyrazila asi stovka lidí z obou stran hranic na pochod Dubím. Na transparentech, které nesli, stály hesla: \"Chceme dýchat čistý vzduch\" a \"Za klidný spánek nás všech\".
K mnohem důraznějšími protestu proti sílící kamiónové dopravě se chystají v Chlumci nad Cidlinou, který už roky čeká na dokončení dálnice do Hradce Králové, která by odvedla kamiónovou dopravu z města. Přes centrum Chlumce nyní projíždí více než šest tisíc kamiónů denně, až se po vstupu do unie úplně otevřou hranice, přibudou nejspíš další stovky vozidel.
\"Když se situace brzy nezlepší, nezbude nám nic jiného, než silnici na protest zablokovat a chránit si zdraví a majetek. Jestli to má být ještě horší, říkáme ne,\" říká tamní starosta Miroslav Uchytil.
Automobilová doprava se stává největším znečišťovatelem ovzduší. Český hydrometeorologický ústav nedávno zveřejnil, že ovzduší nyní nejvíce znečišťují drobné, pouhým okem neviditelné prachové částice. Jejichž hlavním zdrojem je právě automobilismus.
\"Oblasti, kde koncentrace překračují příslušné limitní úrovně, představují téměř 6,5 procenta území státu a žije zde více než dvacet tři procenta populace,\" uvedl hydrometeorologický ústav.
Mezi nejvíce postižená města patří Praha. V dlouhodobé koncepci ochrany ovzduší, který si nedávno nechal vypracovat pražský magistrát, se uvádí, že kvůli polétavému prachu hrozí takřka všem obyvatelům hlavního města akutní onemocnění, třeba dýchací potíže. Vážnější chronické potíže může postihnout více než čtyři sta tisíc Pražanů. Ohroženi jsou především lidé v centru města.
Vědci upozorňují, že na drobné, neviditelné částečky prachu se vážou další škodliviny včetně karcinogenních látek, které pronikají hluboko do dýchacích cest.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů