Sobota, 20. dubna 2024

Špinavé ovzdušie ohrozuje srdce

Špinavé ovzdušie ohrozuje srdce

Znečistenie vzduchu v amerických mestách vedie k dvakrát väčšiemu počtu úmrtia na srdcové choroby než na následky rakoviny pľúc a ďalších respiračných chorôb. Tieto prekvapivé údaje obsahuje nová štúdia, ktorú uverejnila revue Americkej kardiologickej asociácie Circulation.

\"Keď sme sa  s týmito výsledkami stretli prvýkrát, tak nás to samozrejme prekvapilo,\" uviedol hlavný autor štúdie Arden Pope z univerzity Brighama Younga v Provo v štáte Utah. \"Skôr sme predpokladali, že vdychovanie nečistôt bude mať priamy vplyv na pľúca.\"

Jeho štúdia analyzovala výsledky výskumu, ktorý od roku 1982 robila Americká spoločnosť pre prevenciu rakoviny na skupine s počtom pol milióna ľudí. Nadväzuje na štúdiu Ardena Popea a jeho spolupracovníkov z marca 2002, ktorá priniesla zatiaľ najsilnejšie dôkazy o spojení znečisteného ovzdušia s úmrtiami na rakovinu pľúc. Tentokrát si vedci všímali výskyt infarktov a ďalších kardiovaskulárnych chorôb rovnako ako dýchacích chorôb.

Aj keď vedci vzali do úvahy ďalšie rizikové faktory ako fajčenie, stravu, telesnú hmotnosť a zamestnanie, zistili, že znečistenie vzduchu možnosť srdcovej choroby zvyšuje. A táto súvislosť bola silnejšia u kardiovaskulárnych chorôb než u respiračných chorôb, uviedol Pope.

Zdravotné riziko znečistenia súvisí predovšetkým s pevnými časticami, ktoré vznikajú pri spaľovaní v motoroch áut a kamiónov, ale i v uhoľných elektrárňach. Podľa Popea jeho závery zodpovedajú ďalším štúdiám, podľa ktorých znečistené ovzdušie vyvoláva zápaly v pľúcach a urýchľuje zužovanie tepien.

Zdroj: Pravda.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů