Čtvrtek, 25. dubna 2024

Upozornění Českého hydrometeorologického ústavu na přicházející vichřici

Upozornění Českého hydrometeorologického ústavu na přicházející vichřici
ČHMÚ upozorňuje, že  neděli a v pondělí hrozí  nárazy větru o síle vichřice, náledí, ledovka, sněhové jazyky a závěje. 

Ledovka se bude tvořit v neděli od 00:00 do 12:00 zejména Jihomoravském, Zlínském a Olomouckém kraji a na Vysočině. Nárazy větru o síle vichřice hrozí v neděli od 06:00 do pondělí 21:00 na celém území České republiky. V Jihomoravském a  Olomouckém kraji lze očekávat silný vítr v neděli až od 18:00.

Náledí v neděli od 15:00 nejprve v polohách nad 800 metrů nad mořem v Ústeckém a Karlovarském kraji, od úterý 06:00 bude na celém území republiky. Oba kraje budou rovněž jako první ohroženy sněhovými jazyky, které se budou od neděle 18:00 tvořit na místech ležících nad 800 metrů nad mořem. Od pondělí 06:00 je třeba s nimi počítat na celém území republiky.

Frontální systém přinese ze soboty na neděli nejprve teplý vzduch, který na Moravě  zvýrazní teplotní inverzi. Od nedělního odpoledne bude zesilovat příliv studeného vzduchu od severozápadu.

Od půlnoci ze soboty na neděli až do nedělního poledne se budou na Moravě místy vyskytovat mrznoucí mlhy a mrznoucí mrholení a nelze vyloučit, že se budou tvořit námrazy a ledovky.

Od nedělního rána až do odpoledne bude postupně zesilovat jižní až jihozápadní vítr na rychlost sedm až 12 metrů za sekundu. Od vyšších poloh to má být 15 až 20 metrů za sekundu s nárazy 25 až 30 metrů za sekundu, což je 75 až 110 kilometrů v hodině, nelze vyloučit vyšší. Během pondělí bude vítr slábnout.

Déšť bude v neděli odpoledne při klesající teplotě přecházet ve sněhové srážky, a to nejdříve na horách. V noci z neděle na pondělí se tak bude dít postupně i v nížinách. Předpokládat se dá také náledí, zmrazky a sněhová pokrývka. Sněhové jazyky se budou v noci tvořit zpočátku od nadmořských výšek nad 800 metrů, během pondělí i od 400 metrů, a od vyšších poloh budou i sněhové závěje. Jejich tvorba bude slábnout v noci z pondělí na úterý a do  úterního poledne ustane.

ZDROJ: ČHMÚ,ČTK,LN

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů