Úterý, 23. dubna 2024

Plzeňanům se příští rok nezvýší platby za skládkování odpadu

Plzeňanům se příští rok nezvýší platby za skládkování odpadu

Město Plzeň zachová příští rok letošní ceny za deponování komunálního odpadu na skládce v Chotíkově, která patří dobrovolnému svazku obcí Plzeň, Chotíkov a Město Touškov. Jediný návrh na zdražení ze současných 777 na 840 korun za tunu směsného komunálního odpadu byl 18. prosince radou shozen ze stolu.
Sdružení obcí pronajme tuto největší skládku v kraji Plzeňské teplárenské.
Chotíkovská skládka má dvě plné odpadové kazety a dobudovaná třetí s kapacitou na pět let za 25 milionů korun se začne plnit od ledna 2004. Dosud provozovala skládku soukromá firma Depona. Obce pronajímají skládku teplárně proto, že cítí její finanční sílu a ví, že Plzeň má v podniku osmdesátiprocentní podíl.
Teplárna dostala na valné hromadě úkol stát se postupně garantem odpadového hospodářství Plzně. Podnik je významným producentem škváry a popílku, z nichž vyrábí inertní materiál na rekultivace skládek. Skládka by měla letos dosáhnout zisku 38 milionů korun. z toho se zaplatí odměna provozovateli a poplatek obcím. Na deponii má být letos uloženo 85.000 a příští rok 65.000 tun odpadu. Zisk roku 2004 odhaduje současný provozovatel na 29 milionů korun.

Zdroj: Newsletter Odpady

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů