Úterý, 16. dubna 2024

Třídit odpad je ekonomické

Třídit odpad je ekonomické

Litomyšl - Úspěšnost třídění jednotlivých složek komunálního odpadu je ve městě na vysoké úrovni. Potvrdil to vedoucí odboru místního hospodářství radnice Pavel Jiráň.
Použijí čtyři sta tisíc
Třídění přivádí do systému nakládání s odpadem částku pohybující se kolem jednoho milionu korun. \"To je jednoznačně pozitivní fakt, zvláště v době po zavedení paušálního poplatku za komunální odpad,\" hodnotí Pavel Jiráň. Radní schválili snížení poplatku za odvoz odpadu o 36 korun na obyvatele oproti výši, která vychází z nákladových kalkulací. Cena poplatku je 396 korun na obyvatele za rok, přičemž výše, která vychází z nákladů, by měla být 432 korun.
\"Město použije přibližně čtyři sta tisíc korun z příjmů za tříděný odpad na financování systému,\" vysvětlil Jiráň.
Upozornil však, že se v poslední době začínají objevovat nešvary, jež se výrazně odílejí na ceně produktů, nákladech s tříděným sběrem a vzhledu města.
\"Významně se snížila kvalita tříděných složek. Jednotlivé komodity jsou často smíchány, v kontejnerech často bývá i takový odpad, který do systému třídění vůbec nepatří,\" popisuje vedoucí odboru. Podle vyjádření svozové firmy by někdy bylo ekonomičtější obsah kontejneru vyvézt na skládku, město však dbá na to, aby byl materiál roztříděn, nechce snižovat snahu poctivých \"třídičů\".
\"Místa, kde stojí kontejnery, slouží k odkládání čehokoli, co se doma nehodí. Vzhled města tím pochopitelně trpí,\" říká Jiráň. Pracovníci svozové firmy nebo technických služeb často odvážejí staré televize, lyže, pneumatiky, ale i materiál, který je označován jako nebezpečný odpad.
Neodhazovat na zem
Město se snaží zabezpečit včasné vyvážení kontejnerů na tříděný odpad. Nemůže však zajistit, aby se některá stanoviště nezaplnila dříve.
\"V takovém případě určitě obyvatelé najdou blízko jiné místo, které lze využít pro odložení vytříděných složek, aniž by museli pohodit odpad na zem,\" tvrdí Pavel Jiráň. Konstatuje, že město investuje každým rokem zhruba půl milionu korun, nad prostředky vybrané od občanů formou místního poplatku, do vícenásobných odvozů a nákupu dalších kontejnerů.
Od nového roku hodlá odbor místního hospodářství zajistit rozšíření otevírací doby recyklačního dvora na každou sobotu dopoledne.
\"Jestliže se delší provoz osvědčí, jsme připraveni v jarním a podzimním období dobu ještě prodloužit,\" sdělil Jiráň. Nadále budou organizovat mobilní svozy nebezpečného odpadu, jarní a podzimní úklidy.

Zdroj: Noviny Svitavska

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů