Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Daně proti znečištění
Do poloviny roku 2004 mají ministři financí a životního prostředí vládě předložit koncept nejdůležitějšího ekologického záměru těchto let: ekologické daňové reformy.
Spočívat bude ve snížení některé daně, například daní z příjmu nebo plateb na sociální pojištění, které se uhradí novou, přesně stejně vysokou daní z uhlí, elektřiny, benzinu a dalších špinavých paliv. Účelem je hlavně snížit rekordní český příspěvek ke globálním změnám podnebí. Také se tím ovšem vytvoří tisíce nových pracovních míst: sociální pojištění platí zaměstnavatelé za každého pracovníka a pokud se bude část hradit odjinud, zlevní se práce, což firmy motivuje k přijímání dalších pracovníků.
V Německu, skandinávských státech, Británii, Nizozemsku či jinde už reforma úspěšně probíhá.

VODOHOSPODÁŘSKÉ FIRMY ZDRAŽUJÍ VODU
O pět až sedm procent více zaplatí od začátku příštího roku za vodné a stočné obyvatelé Královéhradeckého kraje. Ke zvýšení cen přistoupily všechny významné vodohospodářské firmy v regionu. Zdražení zdůvodnily zejména zvýšením poplatku, který státu odvádějí za odběr podzemní vody. Nejvyšší nárůst ceny, a to o 7 procent na 32,03 koruny za kubík dodané a odvedené vody, ohlásila společnost Vodovody a kanalizace Trutnov. Tato cena přesto zůstane v absolutním vyjádření nejnižší mezi všemi pěti okresními městy Královéhradeckého kraje. Nejdražší vodu budou mít lidé a firmy na Hradecku, kde od ledna cena vzroste o 6,4 procenta na rovných 45 korun.

BSE V USA ZVYŠUJE VYHLÍDKY PRODUCENTŮ Z AUSTRÁLIE
Vypátrání původu krávy, u níž byla poprvé ve Spojených státech zjištěna choroba BSE, umožnilo její identifikační číslo. Byla údajně dovezena z kanadské provincie Alberty. Nakažené dobytče bylo spolu se 73 dalšími kusy importováno do USA v srpnu 2001. Zatím není známo, zda nemocí BSE nebyla nakažena i další zvířata z této zásilky. Zjištění onemocnění BSE v USA poznamenalo vývozní možnosti amerického hovězího masa, zejména do asijských zemí, kam zatím směřovalo 91 procent exportu. Zákaz dovozu z USA v Japonsku a Jižní Koreji naopak zvyšuje vyhlídky producentů hovězího dobytka z Austrálie. Česká republika americké hovězí nedováží.

MOTORISTY V BANGKOKU ČEKAJÍ KONTROLY EMISÍ
Motoristé v Bangkoku budou čelit tvrdé kontrole emisních limitů, která by mohla ze silnic odstranit stovky automobilů. Po tříměsíčním zkoumání stavu vozidel bude od ledna platit přísnější posuzování technického stavu s ohledem na množství vypouštěných emisí. Zkušební kontroly začaly v září s úmyslem změnit benevolentní přístup dopravních policistů k pokutování automobilistů, jejichž stroje výrazně znečišťují ovzduší. Nízký finanční postih se ukazuje jako málo účinná zbraň při snaze snížit objem škodlivin z výfukových plynů v ulicích s vysokým provozem, ve kterých se celoročně překračují městské emisní limity. Zákaz provozu neekologických automobilů je součástí vládního programu na omezení škodlivých látek v ovzduší, které poškozují lidské plíce.

Sto tisíc korun od středočeského krajského úřadu obdrželo město Rakovník. Peníze byly poskytnuty za aktivně vykonávanou ekologickou výchovu a šíření informací o životním prostředí. Podle starosty Zdeňka Nejdla budou peníze použity na vybudování ekocentra v areálu městské botanické zahrady.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů