Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropský parlament přijal kompromisní ustanovení o tranzitu nákladních vozů přes rakouské území. Poslanci rozhodli, že nynější systém tzv. ekobodů bude platit maximálně do roku 2006, a to ještě v pozměněné podobě. Do Rakouska nesmějí napříště žádné kamiony kategorie 0, které představují největší zátěž pro životní prostředí, nejekologičtější kamiony kategorie 4 budou smět projíždět bez omezení. Parlament tak přihlédl k doporučení Komise, která současný systém považuje za diskriminační. Rakušané přidělují ostatním zemím EU určitý počet ekobodů, jež jsou strhávány při průjezdu každého nákladního vozidla z daného státu, a to podle míry, jak vůz znečišťuje životní prostředí. Na rakouské dopravce se omezení nevztahují.

KDO NESPLNIL VETERINÁRNÍ NORMY EU, BUDE MUSET SKONČIT
Od ledna nebude moci dodávat na trh svou produkci kvůli nesplnění veterinárních předpisů více než 300 ze zhruba 4000 hodnocených potravinářských provozů, které zpracovávají živočišné produkty. Provozy by však ještě měly dostat možnost odstranit příslušné závady do konce ledna a požádat znovu o schválení. Uzavřením zhruba 320 nevyhovujících provozů by podle MZe přišlo o práci 1630 lidí. SVS prověřovala u zpracovatelů živočišných produktů plnění požadavků novely veterinárního zákona a příslušných vyhlášek, které jsou harmonizovány s legislativou EU. V provozech, které nezískaly schválení, nebude fungovat veterinární dozor a nemohou proto dodávat svou produkci na trh.

PODNIK LESY ČR MOŽNÁ PRODÁVAL DŘEVO POD CENOU
Policie prošetřuje, zda některé závody státního podniku Lesy České republiky neprodávaly dřevo pod cenou. Manažeři čtyř závodů státního podniku měli prodávat kvalitní kulatinu za cenu vlákniny, tedy zhruba o 800 korun za kubický metr levněji. Dřevo měl od Lesů ČR kupovat výrobce papírenských produktů Norske Skog Štětí. Podle trestního oznámení se měla čtveřice manažerů lesních závodů Boubín, Kladská u Mariánských Lázní, Konopiště a Dobříš dopustit trestných činů porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

USA ZVAŽUJÍ ZMĚNU TESTOVÁNÍ ZVÍŘAT NA BSE
Kráva z amerického státu Washington nakažená nemocí BSE byla při svém utracení stará 6,5 roku, tedy více, než se předpokládalo. Věk je pravděpodobným vysvětlením způsobu nakažení. Kráva se narodila před tím, než byly v Severní Americe zavedeny krmivové zákazy. V USA neexistuje systém plošné kontroly skotu. Testují se pouze starší zvířata, která vykazují známky neurologického onemocnění. Americká vláda čelila rostoucímu tlaku na zavedení přísnějších regulačních opatření, která by zabránila dalšímu případu nemoci šílených krav. Spotřebitelské skupiny a někteří zástupci Demokratické strany kritizují kontrolní systém ministerstva zemědělství, který sice testuje podezřelá zvířata, ale umožňuje prodej jejich masa ještě před dokončením diagnózy.

POČET OBĚTÍ ZEMĚTŘESENÍ SE ODHADUJE NA 50 000
Na více než 50.000 odhadly íránské úřady počet obětí pátečního zemětřesení na jihovýchodě země. Těžké buldozery se včera pustily do zarovnávání trosek domů bez ohledu na to, zda v nich ještě leží mrtvoly či případně živí lidé, i když to záchranáři již nepředpokládají. Důvodem jsou obavy z rozšíření epidemie mezi lidmi, kteří přežili a kteří nyní bydlí v nouzových stanech v nevyhovujících hygienických podmínkách. Úřady znepokojuje, že by rozkládající se těla mohla ležet také vedle kanalizace. Proto je nutné uspíšit dezinfekci všech ohrožených míst. Celé město má být údajně dáno do karantény.

Šluknov - Tři nové památné stromy vyhlásil před koncem roku odbor výstavby a životního prostředí Městského úřadu ve Šluknově. Jde o jilm drsný v Resslerově ulici, dub letní v Novém Hraběcí a lípu srdčitou v Království. \"Uvedené dřeviny přes svůj vysoký věk mají relativně dobrý zdravotní stav a jsou významnými krajinnými dominantami,\" řekl Jan Dvořák z odboru životního prostředí.
V současné době je na území Šluknova a přilehlých katastrech vyhlášeno a evidováno v ústředním seznamu celkem čtrnáct památných stromů. \"Chceme počátkem roku 2004 všechny tyto dřeviny označit tabulkou se základními údaji. Lidé se tak budou moci seznámit s názvem stromu, jeho stářím a krajinářským významem,\" vysvětlil Dvořák. Dodal, že i v příštím roce bude odbor výstavby a životního prostředí označovat ekologicky cenné části přírody v podobě významných krajinných prvků a památných stromů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů