Pátek, 29. března 2024

Cyklus seminářů o bioodpadu

Stávající legislativa, týkající se zemědělství jako velkého producenta bioodpadu, ukládá producentům bioodpadu tyto odpady neskládkovat, ale dále využívat.
Cyklus seminářů o bioodpadu

Recyklace bioodpadu kompostováním je součástí koncepcí plánu odpadového hospodářství ČR. Regionální nezisková organizace ZERA, jejíž hlavní činností je vytvářet podmínky pro poradenskou, vzdělávací a koordinační činnost pro trvale udržitelný rozvoj venkova a využití krajiny, pořádá ve vazbě na program SAPARD cyklus vzdělávacích a informačních seminářů. Během nich budou proškoleni ekologičtí podnikatelé ČR ve znalosti systému recyklace bioodpadu technologií kontrolovaného mikrobiálního kompostování, kdy se vrací bioodpad a přebytečná travní biomasa zpět do zemědělství.

Stávající legislativa, týkající se zemědělství jako velkého producenta bioodpadu, zahrnuje \"nitrátovou\" směrnici Rady č.91/676/EHS, zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství. Týká se však i ostatních příbuzných oborů, při nichž dochází k produkci bioodpadu. Tyto oblasti řeší především zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a směrnice Rady 31/99EC, o skládkování odpadů, které ukládají producentům bioodpadu tyto odpady neskládkovat, ale dále využívat jako surovinu.

Odborným školením v mikroregionech kraje Vysočina a regionálních centrech ekologického zemědělství ČR bude podpořena implementace právních předpisů v systému třídění komunálního odpadu a odpadu z údržby zeleně, snížení skládkování tohoto druhu odpadu a zavedení technologie pro recyklaci bioodpadu kompostováním. Semináře jsou určeny pro ekologické podnikatele, obce, mikroregiony, ekologické zemědělce a širokou odbornou veřejnost. Semináře proběhnou od prosince 2003 do května roku po celé České republice v několika hlavních okruzích, které mají za cíl seznámit obce a mikroregiony kraje Vysočina a celé ČR se základní legislativou a s jedním z možných způsobů využití bioodpadu - kompostováním, s praktickými dopady na třídění komunálního odpadu, snížení jeho skládkování a snížení finančních nákladů občanů a obcí na systém svozu a ukládání komunálních odpadů. Důraz je kladen na recyklaci bi oodpadu technologií kontrolovaného mikrobiálního kompostování, což je investičně nenáročná technologie kompostování na volné ploše za využití traktorové techniky, vhodná ke vzniku malýc h regionálních kompostáren. Účastníci třídenních semináře na téma Technologie a praxe kontrolovaného mikrobiálního kompostování mohou získat certifikát odborníka kompostování. Všechny semináře jsou pro účastníky zdarma.

Bioodpad - systém třídění, svozu, recyklace a využití kompostu

7.1. Třebíč

9.1. Náměšť n/O

15.1. Gymnázium

22.1. Telč

29.1. Pelhřimov

30.1. Jaroměřice n. R.

6.2. Velká Bíteš

1.4. Polná

2.4. Chotěboř

11.5. Humpolec

Životní prostředí a bioodpad

14. 4. Olomouc

16.4. Ústí n/L

23.4. Ostrava

30.4. Pardubice

4. 5. Brno

7. 5. Plzeň

13.5. Javorník u Prahy

Recyklace organické hmoty v zemědělství

19.1. Č.Budějovice

5.2. Vimperk

13.2. Liberec

20.2. Šumperk

27.2. Pitín

4.3. Dalovice

Technologie a praxe kontrolovaného mikrobiálního kompostování (třídenní semináře)

16.- 17. 3. Náměšť n/O

6.- 8. 4. Náměšť n/O

Přesná místa konání a přihlášku naleznete na www.biom.cz

ZDROJ: ODPADY

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů