Pátek, 19. dubna 2024

Zlín chce anaerobní reaktor

Zlín chce anaerobní reaktor

Ve Zlíně schválila radnice záměr výstavby anaerobního reaktoru, který bude zpracovávat biologicky rozložitelný odpad. Výsledným produktem bude kompost vhodný pro rekultivaci skládky a zároveň i bioplyn, ze kterého lze vyrábět teplo nebo elektřinu.

Jednotka anaerobní digesce vznikne pravděpodobně areálu skládky komunálního odpadu Suchý důl. Investiční náklady na stavbu se odhadují na 100 milionů korun. Projekt však není zahrnut v investičním plánu města, proto se Zlín pokusí získat potřebné prostředky dotací, které by měly stačit na pokrytí až 80 procent celkových nákladů.

Realizace tohoto záměru by městu umožnila dostát požadavkům legislativy na postupné snižování množství bioodpadu ukládaného na skládky. Bioreaktor by přitom nesloužil pouze městu Zlín, ale celému regionu.

Záměr by se také měl stát součástí Plánu odpadového hospodářství města, který se začíná připravovat.

Bioodpad je na skládce Suchý důl zpracovává již nyní kompostováním za přístupu vzduchu. Kompost využívá město na svých plochách, jinak jsou s odbytem potíže a okolní obyvatelé si stěžují na zápach kompostárny. Bioreaktor by měl tyto problémy pomoci vyřešit a zpracovat veškeré biologické odpady z města, včetně kalů z čistírny odpadních vod.

ZDROJ: ODPADY

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů