Úterý, 16. dubna 2024

Vánoční stromky spálí teplárna

Vánoční stromky spálí teplárna

Svozové firmy budou odvážet vyhozené stromečky od kontejnerů v několika termínech.

Plzeň - Štěpky z vánočních stromků, které v uplynulých letech končily v kompostech zahradnických firem, čeká letos odlišný osud. Zástupci tří největších plzeňských obvodů se totiž dohodli na likvidaci jehličnanů s Plzeňskou teplárenskou. Ta je použije jako biomasu na spalování.
\"Podle předběžné domluvy zajistí obvodní radnice svoz stromků na určená místa, kde je seštěpkujeme a spálíme,\" uvedl včera obchodní ředitel teplárny David Hoffmann. Tímto způsobem budou postupovat Úřady městských obvodů Plzeň 1, 2 a 3. Doubravecká radnice je nechá stejně jako loni k využití zahradnickým firmám.
Pro Plzeňany se nic nemění. Stromky by měli odkládat ke kontejnerovým stáním, kde je průběžně budou svážet předem dohodnuté firmy.
V druhém plzeňském obvodu se se svozy začne již zítra a vše bude trvat zhruba dva týdny. Ti, kdo se nechtějí stromku zbavit tak brzy, jej mohou odložit i po tomto datu. Druhá vlna svozů se uskuteční ale až v polovině února. Sběrné místo bude v Božkově.
Také ve třetím obvodě začnou smluvní firmy svážet stromky tento týden. Vozit je budou do sběrného dvoru ve Vejprnické ulici, kam je mohou podle vedoucí odboru životního prostředí místní radnice Pavly Kalousové odvézt i samotní občané. Obyvatelé
Severního Předměstí mohou dopravit odstrojené jehličnany do sběrného dvora v Úněšovské ulici. Lze je ale odložit stejně jako všude jinde i u běžných kontejnerových a popelnicových stání.
\"Měli by dávat pozor, aby stromky nebyly v ulici nebo na parkovacích místech, kde by překážely,\" upozorňuje místostarostka prvního obvodu Helena Maciarzová. Ta také doporučuje, aby u kontejnerů lidé odložili stromky do 12. ledna. Od toho data je bude dojednaná firma svážet postupně ze všech ulic zhruba týden. Na stromky, které se v ulicích objeví až poté, dojde řada až v polovině února.
Na Doubravce budou úklidové firmy odvážet stromky čtyři až pět týdnů po sobě vždy v pondělí nebo v úterý.
\"Když jich bude málo, odvezeme je na skládku. Když jich bude víc, odvezeme ke štěpkování do zahradnické firmy Bouzek,\" řekl pracovník úklidové firmy Nová Silvestr Nový. Protože štěpky z vánočních stromků se kvůli jehličí nehodí na parkové úpravy, zahradnické firmy je zpravidla kompostují.

Zdroj: Plzeňský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů