Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

VLÁDA PŘERUŠILA JEDNÁNÍ O ENERGETICKÉ KONCEPCI
Kabinet premiéra Vladimíra Špidly přerušil jednání o návrhu státní energetické koncepce z dílny ministerstva průmyslu a obchodu. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Peciny kabinet debatoval především o možnosti výstavby nových jaderných zdrojů a uvolnění územních limitů těžby u hnědého uhlí, což návrh předpokládá. Vzhledem k důležitosti materiálu však minstři rozhodli o odložení diskuse a o uspořádání vládního semináře o navržené koncepci. Na program jednání vlády by se tak měl energetický matriál vrátit v horizontu týdnů. O odklad usilovalo ministerstvo pro životní prostředí, které požaduje zapracování vlastních připomínek do návrhu koncepce. Nelíbí se mu především právě návrh na uvolnění limitů a výstavba nových jaderných zdrojů.

Uherské Hradiště rozšíří sběrná místa pro tříděný odpad
Uherskohradišťská radnice rozšíří počet míst, kam mohou lidé nosit tříděný odpad. Ke stávajícím 24 sběrným místům přibudou čtyři sběrné dvory, které provozuje společnost Sběrné suroviny UH. Lidé do nich mohou kromě roztříděného papíru, plastů či skla přinášet také kovy a takzvané tetrapakové obaly od nápojů. Za vytříděný odpad město dostane peníze od firmy Ekokom. Například za jeden kilogram vytříděných tetrapaků platí společnost městům i obcím zhruba tři koruny. Za kilogram papíru dostávají jednu korunu, za sklo 60 haléřů, za kovy 50 až 80 haléřů. \"V našem případě jsme předběžně spočítali, že za třídění odpadu získáme ročně částku ve výši 100.000 korun,\" uvedl místostarosta Evžen Uher. Radnice peníze využije dále na rozvoj recyklace a svozu odpadu ve městě. Kromě ochrany životního prostředí si město od této akce slibuje především snížení množství netříděného odpadu. Občané ročně zaplatí za svoz komunálního odpadu 379 korun. Slevy mají například studenti, dlouhodobě nemocní lidé, vojáci nebo lidé žijící v zahraničí.

Říčany zahájily modernizaci čistírny odpadních vod
Říčanská radnice zahájila na konci loňského roku rozsáhlou přestavbu čistírny odpadních vod. Modernizuje se za plného provozu. Práce mají být hotovy do konce letošního roku. Začátkem roku 2005 se spustí zkušební provoz. Náklady dosáhnou téměř 61 milionů korun. Město zaplatí 15 procent z vlastního rozpočtu, dalších 25 procent z dotace od ministerstva zemědělství a zbytek z bezúročného úvěru Evropské investiční banky. Rekonstrukce čistírny zvýší kapacitu zařízení, a to zhruba dvojnásobně. Významně také odlehčí zdejšímu potoku Říčanka.

Kraj Vysočina vydal loni na ochranu před radonem 10 milionů
Téměř deset milionů korun vynaložil stát v minulém roce na ochranu obyvatel kraje Vysočina před působením radonu. Většina peněz posloužila k odstranění radioaktivního plynu z veřejných vodovodů šesti obcí. Zhruba čtvrt milionu stál průzkum v bytech. Vysočina je regionem s třetím nejvyšším výskytem radonu v republice. Z celkové státní dotace na radonový program loni kraj čerpal více než čtvrtinu.

Unikátní pohled na stovky zejména vodních ptáků se v těchto dnech naskýtá lidem, kteří se přijdou podívat na zimoviště ptáků v Plzni-Doubravce. Uvidí tam desítky labutí, několik druhů kachen, kormorány a při troše štěstí i ledňáčky a volavky. \"Na zimovišti je opravdu na co koukat. Vypravíte-li se na lávku přes řeku Berounku u kostela svatého Jiří, určitě uvidíte mnoho zejména vodních ptáků ze severských zemí,\" uvedl Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice ptactva. V zimovišti se nyní zdržuje kolem sedmi desítek labutí, kachny morčáci, potápky a lysky. Zejména brzo ráno lze občas zahlédnout ivzácnější a plaché volavky, hoholy a ledňáčky. Ve spodní části zimoviště loví ryby hejno kormoránů. \"Přestože jsou v těchto dnech takové mrazy, snášejí to ptáci docela dobře,\" poznamenal Makoň. Ochránci přírody podle něj na zimu přichystali mnoho ječmene a pšenice, kupují i slad. Při velkých mrazech zkrmí týdně na zimovišti až půl tuny, řekl Makoň

Svratka Na dvacet lidí z lokality města Česká Cikánka podepsalo protest proti výstavbě čistírny odpadních vod (ČOV). Ta by měla být v příštích letech postavena v sousedství jejich domů. Ve zprávě přiložené k petičnímu archu obyvatelé okrajové části města u řeky Svratky upozorňují na hrozící zápach z ČOV, na obavy z narušení životního prostředí a na přílišnou blízkost stavby k obytné zóně. Vedení města argumenty protestujících odmítá a chce vyvolat veřejné jednání. Pozváni budou vedle obyvatel České Cikánky odborníci přes odpadní vody a projektant stavby. Starosta František Peňáz doufá, že petice neohrozí probíhající stavební řízení. Proto také hodlá protestujícím nabídnout i prohlídku některé srovnatelné ČOV. Svratka v minulosti neuspěla se žádostí o peníze na čistírnu z evropských fondů. Teď čeká na vyřízení žádosti o státní podporu. Neexistující ČOV brzdí ve městě stavební ruch.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů