Čtvrtek, 28. března 2024

Ptáky nezaměňovat s odpadkovým košem

Ptáky nezaměňovat s odpadkovým košem

Semily/Pojizeří - V těchto dnech je koryto řeky Jizery v Semilech plné divokých kachen a labutí. Mnoho lidí, ve snaze ptákům pomoci, je krmí. Ochránci přírody upozorňují, že při krmení je nutné dodržovat řadu důležitých pravidel.
\"Kachny a labutě tu jsou každou zimu. Chodím je krmit prakticky denně, nejčastěji jim házím potravu přímo ze silničního mostu. Dávám jim většinou tvrdé rohlíky,\" řekl jeden ze semilských občanů, který včera ptáky přikrmoval. Podobných lidí bylo k vidění hned několik. Doslova kulinářské hody zažívají opeřenci v době, kdy se děti vrací ze škol.
Podle Zdeňka Mrkáčka, specialisty ze Správy CHKO Český ráj, není na zimním přikrmování ptáků nic špatného, musí se ovšem volit vhodný typ příkrmu. \"Obecně platí, že by se měla dávat strava, která je nejbližší běžnému krmivu pro ptáky. Může se využít i tvrdé pečivo, popřípadě suché brambory,\" vysvětlil Zdeněk Mrkáček.
Důrazně varoval před krmením zbytky běžných jídel. \"Je naprosto nevhodné dávat ptákům ochucené potraviny, například zbytky od oběda. To by mohlo ptákům způsobit značné zdravotní komplikace,\" zdůraznil pracovník CHKO.
Podle ochránců přírody je přikrmování kachen a labutí většinou spíše zábavou než reálnou záchranou života ptáků. \"Pokud není vysloveně extrémně arktická zima, najdou si ptáci dost potravy. Je pravdou, že často vypadají hladově a potravu vděčně příjímají. To ale není projevem toho, že by ptactvo mělo opravdu hlad a nedostatek. Pokud je ovšem voda kompletně zamrzlá, může být zle,\" podotkl Mrkáček.

Zdroj: Liberecký den

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů