Čtvrtek, 28. března 2024

Vánoční stromky se použijí na výrobu štěpky

Vánoční stromky se použijí na výrobu štěpky

Hodonín Dlouho očekávané období Vánoc je nenávratně pryč a živý vánoční stromek se v domácnostech stává přebytečnou a nepotřebnou věcí. Lidé se jich v tuto chvíli hromadně zbavují, a tak se symbol vánočních svátků začíná hromadit u kontejnerů a popelnic. I letos se v Hodoníně o jejich likvidaci postarala firma zabývající se odpadovým hospodářstvím. Stromky budou z města posbírány, naloženy na nákladní vůz a odvezeny k dalšímu zpracování do elektrárny.
\" Svážení provádíme od pátého ledna každým dnem. Později vyjedeme podle potřeby. Objíždíme celé město, hlavně velká sídliště. V tuto dobu se v elektrárně zpracovává každým dnem sedm plně naložených aut vánočních stromků. V elektrárně mají připravený štěpkovač, který z nich vytvoří dřevní štěpku. Ta se mísí s lignitem a slouží jako palivo pro hodonínskou tepelnou elektrárnu,\" řekl vedoucí provozovny veřejné zeleně Jiří Hauser.
V Kyjově se stromky zužitkovávají stejným způsobem. \" Vánoční stromky se od popelnic a kontejnerů svážejí každý pátek na jedno místo, kde se provede štěpkování. Vytvořená dřevní hmota bude použita jako jedna ze složek na výrobu kompostu v místní kompostárně,\" řekl ekolog města Kyjova Vladimír Šimeček.
I ve Veselí nad Moravou využili nepotřebné stromky a přeměnili je na dřevní hmotu, která se bude dále zpracovávat.\" Zatím jsme se touto problematikou nezabývali. Ale asi budeme ve zpracování postupovat stejně jako každým rokem. Ze stromků se udělá štěpka, kterou dále použijeme v zahradnictví, na vyrovnání terénu, na topení nebo k mulčování,\" poznamenal ředitel Služeb města Veselí nad Moravou Milan Raška.
Fotografie: Vánoční stromky se v Hodoníně svážejí do elektrárny, kde se z nich později bude dělat štěpka sloužící jako palivo.

Zdroj: Moravskoslezský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů