Středa, 24. dubna 2024

Města stále likvidují hromady odhrnutého sněhu

Města stále likvidují hromady odhrnutého sněhu

Ústí nad Labem - Hromady odhrnutého sněhu, který na veřejných prostranstvích a chodnících často komplikuje život chodcům, stále odváží nákladní auta z řady měst a obcí v Ústeckém kraji. Většinou však jen z center, takže obyvatelé okrajových částí musejí často podat atletický výkon, než sněhovou bariéru mezi silnicí a chodníkem překonají.
Ústecké obvodní radnici Ústí-střed nabídla výpomoc jedna z místních firem. \"Dodali techniku i lidi, zatím na dva dny,\" řekl starosta obvodu Radek Vonka. Sníh ze středu města se vozí na skládku. Dříve se podle Vonky vozil do Labe, ale z ekologických důvodů se nyní odváží na skládku. \"Se sněhem se totiž sbírá i sůl, kterou se silnice a veřejná prostranství sypou,\" vysvětlil Vonka.
Také starostka Proboštova na Teplicku Alenka Antošová řekla, že sníh se solí odvážejí na zpevněnou asfaltovou plochu. Sníh z nesolených částí obce pak vyvážejí na louku. V Proboštově se rozhodli, že své silnice solit nebudou, jen je pluhují. Ale silnice třetí třídy, která vede přes obec a o jejíž sjízdnost se starají krajští silničáři, se solí.
Silničáři komunikaci podle Antošové posolí a pak pluhem sníh odhrnou k chodníku. \"Dnes jsme začali tento nahrnutý sníh odvážet, protože lidem překážel,\" uvedla s tím, že tak obec vlastně dělá práci za krajské silničáře.
S odvozem sněhových bariér mezi chodníky a silnicemi začaly i Lovosice na Litoměřicku. \"Požádali jsme o pomoc i místní firmy,\" řekl zástupce lovosického starosty Miroslav Závada. Do konce týdne by podle něj měly hromady odhrnutého sněhu zmizet z nejfrekventovanějších míst města. Firmy podle Závady slíbily městu účtovat jen režijní cenu.
Podle ústeckých meteorologů počasí městům a obcím s likvidací sněhových hromad zatím moc nepomůže. Teploty se budou držet v nejbližších dnech kolem nuly. O víkendu by prý mohly stoupnout o několik málo stupňů nad nulu, to ale asi nebude stačit na roztání odhrnutého sněhu.

Zdroj: Ústecký kraj

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů