Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Bouřka bývá provázena deštěm a výzkumníci z Arizonské univerzity nyní informovali, že umějí na základě množství blesků spočítat, kolik vody při bouřce naprší. Jejich model by měl sloužit k velmi rychlému odhadu množství srážek, a tedy i k varování před možnou povodní. Údaj o množství blesků dodá meteorologická družice.
Tým, který vedl Philip Krider, připustil v tiskové zprávě své univerzity, že jejich model zatím lépe funguje u mraků, které se rozprostírají vysoko do atmosféry, než u mraků plochých. Ale to by měl změnit další výzkum. Například z bouřkových mraků na horké letní Floridě spadne 150 000 hektolitrů vody na jeden blesk.

TEST DNA POTVRDIL, ŽE BSE PŘIŠLO Z KANADY
Výsledky testu DNA krávy, která byla v USA pozitivně testována na nemoc šílených krav, ukázaly, že se narodila v Kanadě. Testy DNA se odděleně prováděly v USA i v Kanadě a měly pomoci objasnit, jak se kráva holštýnského plemene pozitivně testovaná na onemocnění BSE dostala do státu Washington. Podle testu pochází kráva z kanadské provincie Alberta, kde byly objeveny dva případy BSE. Do USA byla spolu s dalšími 80 kusy dovezena v září 2001. Z této oblasti bylo do Spojených států dovezeno později ještě dalších 17 kusů hovězího dobytka. Americké ministerstvo zemědělství tak může opět ujistit své obchodní partnery, že americké maso je bezpečné, a požaduje zrušení zákazu dovozu.

RAKOUŠTÍ ODPŮRCI TEMELÍNA CHTĚJÍ 17. LEDNA ZNOVU BLOKOVAT HRANICE
Rakouští odpůrci atomu chtějí kvůli jihočeské jaderné elektrárně Temelín zablokovat v sobotu 17. ledna na zatím neupřesněném hraničním přechodu s Českou republikou veškerou dopravu. Řekl to mluvčí spolku Stop Temelín Andreas Reimer. Blokádou hranic chce spolek protestovat proti údajné snaze provozovatele elektrárny zakrýt poruchu na sekundárním okruhu druhého bloku. ČEZ se údajně snaží zakrýt skutečnost, že nucené snížení výkonu reaktoru z 6. ledna vyvolala netěsnost u impulsní trubičky měrného ventilu, tvrzením o kolísající poptávce po elektřině.

Hřensko - Dohady o tom, kdo by měl zaplatit sledování a sanaci skal například v Hřensku, končí. Ministerstvo životního prostředí letos totiž uvolní pro obce 74 milionů korun na mapování ohrožených území i na technické zajištění nebezpečných skalních masivů. Do roku 2007 by to pak mělo být každoročně dalších 224 milionů. Obce mohou o dotaci požádat do 30. dubna. Ministerstvo poskytne na každou akci až 90 procent nákladů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů