Čtvrtek, 28. března 2024

Rozvlákněný starý papír se uplatní i na dálnicích

Tuny starých Zlatých stránek, jejichž recyklace byla ještě před několika lety poměrně problematická, mohou být kvalitní surovinou pro nové výrobky.
Rozvlákněný starý papír se uplatní i na dálnicích

Žlutě barvený papír, na kterém jsou tištěny Zlaté stránky, nese při recyklaci svou barvu i do nového produktu, nebo je nutné ho poměrně nákladně odbarvovat. Jisté problémy způsobuje i velikost seznamů. Zejména ve velkých městech je to tlustá kniha, kterou je nutno drtit například v kladívkovém mlýnu, a ve spalovně odolává ohni. Dlouhou dobu proto Zlaté stránky končily na skládkách, případně byly v omezené míře recyklovány na lepenky.

Izolace

Brandýská firma Ciur již před několika lety začala Zlaté stránky používat pro výrobu tepelně izolačních hmot. Podle původně kanadské licence používají patentovanou rozvlákňovací turbínu, kde dochází k nejdokonalejšímu rozdrcení papíru zpět na celulózová vlákna.

Vstupní surovina do ní vstupuje očištěná od kovových sponek a dalších nevhodných příměsí. Rychle rotující nože spolu se síty po obvodu turbíny rozvlákní papír až na celulózové vlákno. To se dá dále využívat na celé spektrum nových výrobků.

Receptura vstupní směsi se liší podle dalšího užití. Jsou do ní namíchávány Zlaté stránky, noviny, časopisy, pevnější papíry či kartony.

Kartony nebo těžší papíry se využívají na výrobu průmyslových vláken pro výrobu sádrokartonu nebo stabilizačních pojiv do betonových výrobků. Další aplikací nacházejí v hutním průmyslu při výrobě torkretačních směsí používaných při opravách a rekonstrukcích vysokých pecí a odlévacích nádob. Celulózová vlákna se zde používají v nepatrném množství ve formě nástřiku.

Některé aplikace laika překvapí. Obchodní ředitel firmy CIUR Jan Horák říká: \"Přes tři roky dodáváme vlákna pro stabilizační pojiva a přísady do asfaltových koberců mastixových. Používají se v celé EU při výstavbě dálnic, silnic a například na stanice autobusů proti vyjíždění kolejí. Do poslední vrstvy na silnici se přidává nepatrné množství 0,03 % takzvaných stabilizačních celulózových přísad. Celulóza zvyšuje přilnavost mezi kamenivem v poslední vrstvě a asfaltem, a tím zabraňuje pronikání vody v zimním období a narušování horního povrchu.\"

Lehčí noviny, časopisy a telefonní seznamy jsou využívány na výrobu tepelné a zvukové izolace, prodávané pro názvem Climatizer Plus. Konečný produkt je ve formě lehkých \"vloček\", které musí aplikovat odborná firma. Používá se buď suchá cesta, kdy jsou vločky vyfukovány do prostor pro izolaci, nebo mokrá cesta formou nástřiku na zdi. Zatímco v zahraničí je využívání služeb odborných firem pro tyto účely běžné, u nás - v zemi kutilů - není tento způsob příliš oblíbený. Jan Horák podotýká: \"Pro domácí kutily chystáme z rozvlákněného papíru deskový izolační materiál, který už každý může používat sám, bez pomoci odborné firmy. Jeho vývoj nebyl jednoduchý, potýkali jsme se s přílišnou křehkostí desek, ale ve spolupráci s VŠCHT a německými partnery se blížíme finálnímu výrobku slušné kvality.\"

Sběr

Sběrový papír pro výrobu celulózových vláken dodávají do firmy větší a menší nasmlouvaní dodavatelé, neodmítnou ale ani děti s balíkem novin. Podobně je dohodnut odběr Zlatých stránek při jejich každoroční výměně. Seznamy z Prahy a středních Čech svážejí sami, recyklují však Zlaté stránky z celého území státu.

Procento návratnosti seznamů se liší místo od místa, odhady mluví o 5-20 % z celkového množství. Pavel Hrabica ze společnosti Mediatel k tomu říká: \"Mediatel vydává Zlaté stránky a je povinen je dát zdarma každému, kdo přinese odběrní lístek. Nesmí ale podmínit vydání nových seznamů navrácením starých. Proto jsme závislí na tom, jestli lidé při výměně ty staré přinesou. Často proto Zlaté stránky končí v nejlepším případě v kontejneru, anebo ve směsném odpadu, a vypadávají ze systému recyklace.\"

Recyklace papíru na jiné než běžné aplikace může být zajímavou cestou dalšího vývoje. Izolace z papírové hmoty jsou v zemích kladoucích důraz na ekologii velmi oblíbené. O trendu vypovídá, že když společnost Ciur před zhruba deseti lety získala licenci, byly podobné závody v Evropě jen dva. Nyní je jich už šestnáct.

ZDROJ: ODPADY

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů