Pátek, 19. dubna 2024

Novinky na veletrhu Entsorga

Novinky na veletrhu Entsorga
Nepříjemným doprovodným jevem čističek vody, kanalizací a hromad kompostu jsou páchnoucí plyny, které jsou produktem biologického rozpadu. Firma Äronix-Produkte z německého Walldorfu vyvinula tekutý zachycovač pachů Äron-3 z rostlinných látek, který lze biologicky odbourat. Současně má tento preparát čistící a desinfekční účinky a navíc ještě zahání mouchy a komáry i další hmyz. Podle intenzity pachů je možno používat koncentrovaný nebo zředěný Äronix-3.

Agresivní a ostré látky jako sklo, kovový odpad nebo i obilí jsou velkým problémem nejen při transportu odpadů. Firma A. Krüger- Technik in Kunstoff z Barsbüttelu vyvinula plastickou hmotu Rhino Hyde, která má podle údajů výrobce dvacetkrát vyšší odolnost proti nárazovému otěru než ocel a navíc ještě izoluje proti hluku. Tento materiál je možno objednat v různých variantách podle požadavků spotřebitele a podle toho, zdali se jedná o odolnost proti otěru za normální nebo vyšší teploty nebo o prostředí s různým stupněm vlhkosti. Rhino Hyde se chová neutrálně vůči potravinám, má nízkou specifickou hmotnost a dá se deformovat za studena. Prozatím se používá ve sklářském průmyslu, v čističkách vody a v recyklačních provozech.

Spolková země Severní Porýní-Vestfálsko podporuje od roku 1996 alternativní projekty pro získání tepla a elektrické energie. V současné době investuje 50 milionů eur do 360 projektů v deponiích odpadu a čističkách vody, které povedou ke snížení množství kysličníku uhličitého v atmosféře o 265 000 tun ročně.

Vzorovým příkladem integrovaného zásobování energií z alternativních zdrojů je zemědělská farma Huberta Loicka v Dorstenu, kde se ze zemědělských a potravinových odpadů získává bioplyn, který je na místě spalován v tepelném bloku elektrárny o výkonu 2 milionů kWh, což postačuje pro zásobování 500 domácností elektřinou. Současně se získává i tepelná energie, kterou farma sama spotřebuje. Toto zařízení ušetří ročně 1000 tun CO2.

AUTOR: Čestmír Lang
ZDROJ: ODPADY
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů