Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kinský soudy s Lesy ČR prohrává

Kinský soudy s Lesy ČR prohrává

František Oldřich Kinský minulý týden u Okresního soudu v Rakovníku již potřetí prohrál spor se společností Lesy ČR o dvaatřicet hektarů lesa. Podle soudce Jaromíra Faltejska se na potomka šlechtického rodu vztahuje Dekret 12 prezidenta Edvarda Beneše. Ten po válce umožnil konfiskaci majetku občanů s německým občanstvím.
\"Domnívám se, že ze strany státu navíc mohlo dojít k takzvanému vydržení,\" řekl soudce. Právní zástupce Kinského Jaroslav Čapek se však proti rozsudku opět odvolá k vyššímu soudu. \"Nemohu být spokojen, ale čekal jsem to,\" dodal advokát. Není tak vyloučeno, že se celá kauza k rakovnickému soudu znovu vrátí.

Podle právní zástupkyně Lesů ČR Taťány Pišvejcové spory s Kinským ještě nekončí. \"Toto je pouze jeden z menších sporů mezi námi a panem Kinským. Na druhou stranu je zajímavý tím, že jde vůbec o první občansko-právní spor v této věci. Ostatní spory jsou restituční,\" uvedla. Další soudní žaloby Kinského na největšího vlastníka lesů v Česku však neprojedná soud v Rakovníku, ale soudy v Kladně, Děčíně a Litoměřicích. Celkem Kinský po společnosti požaduje více než 10.000 hektarů pozemků, desítky budov a tři rybníky.

Rakovnický soud rozhodl ve sporu o navrácení 32 hektarů již dvakrát. Pokaždé ve prospěch českého státu. Krajský soud v Praze však pokaždé celý případ vrátil zpět okresnímu soudu. Podle předsedkyně odvolacího senátu Kateřiny Švecové se totiž rakovnický soud při posuzování sporu dopustil procesních chyb.

Kinský podal celkem 150 žalob na navrácení majetku v hodnotě zhruba 40 miliard korun. Uspěl zatím v pěti případech. Podle Čapka nyní Kinskému na základě soudních rozhodnutí patří pozemky v Újezdu na Ústeckoorlicku, několik polností a kus lesa v Běstovicích a polnosti s rybníkem ve Skořenicích na Ústeckoorlicku a náhrobní kaple ve Veltrusech. Pátou Kinského soudní výhrou je hájenka, rybník, bývalá obora a anglický park v Bošíně rovněž na Ústeckoorlicku. Řadu dalších sporů však prohrál, protože podle svých slov podal žaloby příliš pozdě.

Rodiče Kinského o majetek přišli po druhé světové válce na základě Benešových dekretů, protože údajně spolupracovali s nacisty. Polistopadové restituční zákony neumožnily návrat takto zabaveného majetku. 

Zdroj: www.lidovky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů