Pátek, 19. dubna 2024

Ministři Ambrozek a Pröll se dohodli na ještě intenzivnější spolupráci

Ministři Ambrozek a Pröll se dohodli na ještě intenzivnější spolupráci

V pátek 9. ledna 2004 se ve Vranově nad Dyjí sešel ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek s rakouským spolkovým ministrem zemědělství, lesnictví, životního prostředí a vodního hospodářství Josefem Pröllem. Oba ministři ocenili spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí, která probíhá mezi oběma zeměmi na mnoha úrovních.

Jedná se zejména o projektovou spolupráci zaměřenou na podporu projektů spalování biomasy v České republice, přeshraniční spolupráci v rámci programu Phare-CBC, spolupráci při přípravě na vstup do EU formou projektů Phare – twinning a spolupráci na hraničních vodách. Ministři se dohodli na prohloubení této spolupráce zejména při podpoře projektů na využití biomasy pro energetické účely a při vzájemných konzultacích k návrhům evropské legislativy v oblasti životního prostředí a při přípravě společných projektů v rámci evropských programů Phare, TACIS a CARDS [1].

Vyměnili si také informace o aktivitách zaměřených na zmírnění dopadů změny klimatu na národních úrovních i na úrovni Evropské unie. Obě země považují tuto oblast za důležitou a ministři potvrdili zájem při plnění evropských i globálních závazků v ochraně klimatu spolupracovat. V této souvislosti ministr Ambrozek pozval rakouské experty k účasti na regionálním semináři k problematice emisního obchodování, který bude pořádat naše MŽP. Informoval také Josefa Prölla o přípravě Státní energetické koncepce České republiky a o připomínkách resortu životního prostředí k tomuto dokumentu.

V závěru jednání si ministři vyměnili názory na problémy spojené se zaváděním směrnice NATURA 2000 a se šířením geneticky modifikovaných organismů. Shodli se na společném postupu při jejich řešení v rámci Evropské unie.   

Eva Veverková

tiskové odd. MŽP

Poznámky:

[1] Se vstupem do Evropské unie se České republice otevře možnost podílet se na předvstupních programech EU jako poskytovatel pomoci. Resort životního prostředí má zájem zapojit se do těchto programů: Phare (pro kandidátské země - Rumunsko,Bulharsko a Turecko); CARDS (pro balkánské země); a TACIS (pro další státy východní Evropy, země Kavkazu a střední Asie).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů