Čtvrtek, 25. dubna 2024

Černých skládek neubývá, mnozí neplatí za odpad

Černých skládek neubývá, mnozí neplatí za odpad

Děčín - Stovky lidí v Děčíně dosud odmítají platit za svoz domovního odpadu. Jednodušší je pro ně naházet smetí do lesa, k potokům nebo na jiná místa v přírodě.
\"Pokud se nepodaří nalézt pachatele, který černou skládku vytvořil, je úklid nepořádku na majiteli pozemku,\" vysvětlila Hana Karasová z Městského úřadu v Děčíně. Dodala, že ve městě každý povinně platí poplatek za odvoz popelnic, takže není možné, aby někdo nevlastnil popelnici a odpad končil třeba na černé skládce. Na těchto skládkách tak končí převážně odpad od neplatičů.
Přesný počet černých skládek však městský úřad nezjišťuje.
\"Situace se mění každý den, takže by takový monitoring neměl ani smysl,\" vysvětlila Karasová. Doplnila, že za likvidace černých skládek na pozemcích města vydá každý rok úřad několik set tisíc korun.
Lidé, kteří černou skládku vytvořili nebo ji využívají, se vystavují vysokému trestnímu postihu.
\"Pokud dojde k ohrožení a poškození životního prostředí, dopouští se viník úmyslného trestného činu a hrozí mu až tři roky vězení,\" uvedl mluvčí děčínské policie Jiří Rolla. Poznamenal, že pokud k ohrožení životního prostředí nedojde, bude čin hodnocen jako přestupek.
\"Další možností je také skladování nebezpečného odpadu bez patřičných povolení, kde hrozí pachateli dva roky vězení,\" vysvětlil Rolla. Dodal, že se policistům ve většině takových případu pachatele podaří najít.

Zdroj: Děčínský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů