Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Svaz měst a obcí Jihočeského kraje (SMOJK) úspěšně realizuje projekt likvidace lednic z celých jižních Čech, o kterou mají města a obce velký zájem. Lednice jsou likvidovány na mobilním zařízení společnosti SEG, které provozuje společnost Rumpold v Maršově na Táborsku. V této etapě bude na mobilním zařízení recyklováno kolem 11 000 chladniček, náklady hradí Státní fond životního prostředí. Na první etapu projektu recyklace lednic, která začala loni v únoru a nyní končí, dostal SMOJK od fondu šest milionů korun. Na druhou etapu, jejíž dodavatel vzejde z výběrového řízení, má už přislíbeno téměř devět milionů korun. Druhá etapa je plánována až do roku 2005 a má být při ní zlikvidováno kolem 15 000 lednic.

Roční výdaje na likvidaci černých skládek v městských obvodech klesly v Plzni od roku 1995 z deseti milionů na letošních plánovaných 1,3 milionu. Změna ekologického chování občanů se však podle magistrátu na tomto výsledku výrazně nepodílí. Hlavním důvodem je, že najaté úklidové firmy skládky průběžně uklízejí. Z částky 1,3 mil., která byla na odstranění skládek letos plánována, navíc ještě zůstává kolem 700 tisíc korun nevyužito. Tyto prostředky přiděluje magistrát jako dotaci na odstranění skládek různým městským obvodům.

V Rakousku se zvyšuje spotřeba elektrické energie o dvě procenta ročně. Představitelé rakouské energetiky předpokládají, že tento růst by měl být kryt pokud možno ekologickými zdroji, větrné elektrárny však mezi nimi zřejmě nebudou. Využití proudu z větrných elektráren o instalovaném výkonu 450 MW je problematické. Když začne foukat vítr, síť je přetěžována. To vyžaduje posílení přenosových kapacit vedení 380 kV a instalaci pětinásobně více záložních zdrojů než jiné elektrárny. Investiční úspora z větrných elektráren se tak snižuje na pouhých deset až 15 procent oproti klasickým elektrárnám. Podobná zjištění byla publikována i v Německu. V Severním Porýní-Vestfálsku bylo kvůli nedostatku větru z instalovaných 4600 MW větrných elektráren vytěženo pouze 200 MW elektřiny. V celém Německu běží větrné elektrárny z možných 8700 hodin za rok fakticky něco mezi 1600 a 2000 hodinami.
 
Největší evropský výrobce aut Volkswagen a největší americký producent sóji firma Archer Daniels Midland (ADM) uzavřely začátkem ledna pozoruhodnou dohodu: hodlají spolupracovat na vývoji ekologického paliva pro osobní a nákladní auta. Dosud bionafta, vyráběná ze sóji nebo u nás z řepkového oleje, stála na okraji zájmu. To se však v posledních letech začíná měnit: jen v USA je dnes její spotřeba oproti roku 1999 čtyřicetinásobná a tamní politici nahlas uvažují o jejím daňovém zvýhodnění. Bionafta má podstatně nižší emise škodlivých plynů a dává vydělat zemědělcům, její cena je ale stále vyšší než u klasických paliv z ropy. ADM má s vývojem biopaliv velké zkušenosti - je největším americkým výrobcem bio-etanolu. Od spolupráce s VW si slibuje, že se mu díky ní podaří bionaftu proměnit v jednu z běžně používaných a široce dostupných pohonných hmot.

Chrudim - Český svaz ochránců přírody dnes zahajuje druhou část výstavy fotografií jedovatých rostlin. Snímky jsou dílem hned dvou autorů, a to Vítězslava Haupta a Oldřicha Bendáka. Expozice je k vidění v Ekocentru ČSOP Zelený dům v Široké ulici naproti chrudimské pobočce Komerční banky, a to do 30. listopadu. Návštěvy je možné uskutečnit od pondělí do pátku v době od devíti do šestnácti hodin, kolektivy by se měly předem přihlásit na telefonu 469 621 717. Realizaci projektu podpořil grant z rozpočtových prostředků Pardubického kraje, který je určen pro vzdělávání, výchovu a osvětu v oblasti životního prostředí.

BRUSEL - Technologii, jež dokáže podstatně zkrátit životnost neekologických plastových tašek a sáčků, se podařilo vyvinout vědcům z Pascalovy univerzity. Blíže nespecifikované příměsi podle profesora chemie Jacquesa Lemaira dokáží prudce urychlit rozpad plastových sáčků; za přispění světla, tepla a vlhkosti dokonce v rozmezí jednoho až dvou měsíců. Dosud vyrobený bytelný plastový pytlík totiž může přežít v přírodě třeba celé století. Podle belgického listu La Derniere Heure již o výrobu rychle stárnoucích obalů projevily zájem tři belgické firmy, s nimiž Lemairovo výzkumné centrum pravidelně spolupracuje. Výrobní cena by neměla být vyšší než u sáčků nynějších a na trh by se mohly dostat už v příštím roce. Do oběhu by je měly pustit dva francouzské prodejní řetězce.

Olomouc Olomoucká radnice začne ve druhé polovině měsíce přijímat žádosti o finanční příspěvek na projekty v oblasti tvorby a ochrany životního prostředí. Radní mezi úspěšné žadatele rozdělí 400 000 korun, řekl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka. Výběrového řízení se podle něj mohou zúčastnit fyzické i právnické osoby, které působí na území města. Radnice od nich bude přijímat žádosti od 20. ledna do 20. února. \"Příspěvky jsou určeny mimo jiné na ekologickou výchovu a osvětu, například na organizování naučných stezek pro děti,\"doplnil Loyka. Vedoucí odboru životního prostředí předpokládá, že se radní budou výběrem žadatelů zabývat začátkem března. Pokud vše půjde podle plánu, úspěšní uchazeči peníze obdrží koncem března, doplnil Loyka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů