Pátek, 29. března 2024

Ptákem letošního roku je rorýs

Česká společnost ornitologická už několik let pravidelně vyhlašuje ptáka roku. Bývá jím všeobecně známý druh, který mohou pozorovat nejen odborníci, ale i laická veřejnost; navíc jde pokaždé o ptáka, jehož populace v posledních letech z různých příčin ubývá.
Ptákem letošního roku je rorýs

Ptákem roku 2004 se z rozhodnutí České společnosti ornitologické stal rorýs obecný. Důvody tohoto verdiktu stejně jako ptáka samotného nám přiblížil člen společnosti Jiří Vlček, pracovník odboru životního prostředí Krajského úřadu Plzeňského kraje v Plzni.

Původně miloval skály
Bleskurychlý let skupinky tmavých ptáků doprovázený charakteristickým pískáním možná už v letních dnech v centru Klatov leckdo postřehl, aniž tušil, že se právě setkal s rorýsy obecnými. Tato setkání nemusí být ojedinělá; rorýs se totiž dokázal výborně přizpůsobit městským aglomeracím a v Klatovech se vyskytuje poměrně hojně.

\"Rorýs je původně skalní pták a jako takový v minulosti hnízdil především ve skalních štěrbinách. Vyhledával i duté stromy, ale například i skuliny v hradních zdech. Protože mu nedělalo problém přizpůsobit se, rozvoj měst mu přinesl další hnízdní možnosti. Zdokonalování stavebních postupů mu však v současné době tyto možnosti začalo naopak ubírat,\" upozorňuje Jiří Vlček.
Vysvětluje, že rorýs ve městech vyhledává k hnízdění prostory podobné těm, které by využil v přírodě, tedy nejrůznější škvíry. Daří se mu například v kostelních zdech, vhod mu přijdou mezery mezi okapem a podstřešením u domů se sedlovými střechami, ale ochotně vezme zavděk i drobnými okénky větracích šachet v panelácích.

\"Dnes se, z tohoto hlediska bohužel, staví domy s dokonale utěsněnými střechami, takže hnízdních možností ubývá. Totéž platí i o opravách panelových domů nebo historických staveb,\" vysvětluje ornitolog. Dodává však, že ochránci přírody tlačí na pracovníky stavebních firem, aby při svých pracích postupovali v tomto směru šetrněji a nepokládali za svou povinnost vyzdít kdejakou štěrbinu i v případech, kdy to není bezpodmínečně nutné. Podotýká také, že rorýsi nejsou nepřáteli památek, protože je na rozdíl od holubů neznečišťují.
Poměrně silnou hnízdní populací rorýse obecného se mohou pochubit i Klatovy, konkrétně jejich centrum, kde si rorýsi oblíbili Černou věž.

V jídelníčku pouze hmyz
Rorýs obecný je pták z řádu svišťounů. Letící laikovi připomíná siluetu velké vlaštovky s dlouhými tmavými špičatými křídly. Je pro něj charakteristický prudký let s náhlými změnami směru a také hlasité vysoké pískáním. Živí se výlučně hmyzem, který chytá v letu (například mouchami a můrami, v žádném případě brouky), a podle toho vypadá jeho hlava: mohutná s velkýma očima a krátkým širokým zobákem, který je tak velký, že by se do něj bez problémů vešla třeba třešeň.

\"Hnízdí jednou až dvakrát ročně, samička snáší nejčastěji dvě až tři bílá vajíčka, z nichž se po třech týdnech líhnou mláďata. Na hnízdech zpravidla bývají dvě, tři už je hodně. Starají se o ně oba rodiče. Mláďata z pozdní snůšky však často nejsou schopni uživit,\" říká Jiří Vlček. Dodává, že rorýs obecný má velmi krátké nožky a na hnízdě je jen po nezbytně nutnou dobu, pouze v období hnízdění.
Rorýsi stejně jako ostatní drobní práci nevytvářejí celoživotní páry. Samec a samice spolu žijí jen jednu sezonu, do vyvedení mláďat.

Umí spát v letu
Rorýs obecný se může pyšnit nejméně dvěma zvláštnostmi, které ho odlišují od jiných ptáků. V období dešťů, kdy je hmyz zalezlý, by rodiče svá mláďata nedokázali uživit. Malá ptáčata si však s obdobím hladu dokážou poradit: brzy po vylíhnutí si jejich organismus nahromadí potravní rezervu, která jim pomůže období nedostatku přečkat. Dokážou to i díky své schopnosti upadnout do krátkodobého stavu jakési letargie, podobné zimnímu spánku, při níž se jim značně zpomalí matabolické a fyziologické pochody, takže maximálně šetří nastřádanou energií.

\"Osiřelá mláďta se do záchranných stanic dostávají poměrně často, ale vzhledem k tomu, že se živí výhradně hmyzem, bývá problém je odchovat. Je-li to možné, je vhodné opuštěné mládě položit do jiného hnízda rorýsů. Ti se jej ochotně ujmou, ale měli by sami mít jenom jedno mládě, navíc stejně staré,\" přibližuje Vlček.
Pro hnízdící rorýsy, mají-li hnízdo na přístupném místě, jsou nebezpečné kočky a kuny. Letícího ptáka může napadnout v podstatě jen ostříž, který rorýse jako jediný dokáže chytit. Rizikový je však pro tyto rychlé ptáčky pohyb mezi různými překážkami, například v podobě pletiva, do něhož se mohou zachytit a uhynout.
Další zvláštností rorýsů je jejich schopnost spát za letu, samozřejmě jen po dobu několika vteřin. I ke klatovským červnovým a červencovým večerům často patří poletování tmavých ptáků, jejichž hlasité pískání drží semknuté hejnko pohromadě a usnadňuje mu orientaci.

\"Když mladí rorýsi opuštějí hnízda, často padají na zem, z níž se však nemohou vznést. Lidé je tak nacházejí a v domnění, že jde o zraněné ptáky, je často nosí do záchranných stanic. Přitom v mnoha případech stačí ptáka vysadit na nějaké vyvýšené místo a počkat, zda odletí,\" radí Vlček.
V srpnu rorýsi obecní českou kotlinu opouštějí a vydávají se na dalekou pouť za jižním sluncem. Přezimují v centrální a ve východní Africe, odkud se vracejí během dubna. Velmi krátce po návratu pak zahnízdí.

\"Nedá se říci, že by rorýs obecný byl bezprostředně ohrožen, ale vzhledem k výše uvedeným skutečnostem ho v posledních letech ubývá,\" uzavírá Jiří Vlček.

Zdroj: Klatovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů